Nyári zöldségek hatásai

NYÁRI ZÖLDSÉGEK ÉS HATÁSAIK A gabonák mellett a zöldségek képezik a gyermekek étrendjének gerincét. Fontos, hogy mindig szezonálisan válogassunk a kínálatból, mert így biztosan nem nyúlunk mellé a hatásaikat illetően, ugyanis a természet mindig azt kínálja, amire aktuálisan szükség van. Nyáron a frissítő és a hűtő zöldségek teremnek, ami jól jön a nyári hőségben.  A […]

Tovább

Nyári gyümölcsök és hatásaik

Nyári gyümölcsök hatásai Nyáron a gyümölcsök fontos részét képezik az étrendünknek. Ízük és hatásuk ugyanis pont azt adja, amire a testnek leginkább szüksége van a nagy nyári melegben. A gyümölcsök nagy része édes és savanyú ízű, magas a víztartalmuk. Az édes íz harmonizál, ami az extrém száraz melegben nagyon kívánatos, a savanyú íz pedig összehúzó […]

Tovább

Tipikus nyári problémák és megoldásaik

Nyáron a legtöbb galibát a hőség okozza, amit megfelelő táplálkozással nagyon jól lehet ellensúlyozni. leginkább a szezonális alapanyagokra és ételekre érdemes hagyatkozni. A magyar konyha fogásai is jól teljesítenek a nyári hőségben: a főzelékek, a könnyű zöldséglevesek, a gyümölcslevesek, a tejjel vagy tejföllel készített habart levesek remekül ellensúlyozzák a hőség hatásait, és táplálják a testnedveket. […]

Tovább

Irányelvek a nyári étrendhez

Ne csak nyers ételek legyenek a tányéron a főétkezésekkor, hanem kombináljuk! Meleg van, ezért vágyunk a ropogós, friss harsogó zöldségekre. Ez a testünk egy bölcsessége, ami megmutatja, hogy mire is van szüksége. Érdemes azonban a nyers ételeket mindig párolt és főtt ételekkel kombinálni. A nyers ételek, saláták, gyümölcsök ugyanis hosszú távon lehűtik az emésztőrendszert, ami […]

Tovább

Kedvenc tavaszi reggeli receptünk

Tavasszal is alapvetően meleg kását kínálunk a Ficserkébe járó gyerkőcöknek reggelire, szezonális párolt gyümölccsel. Készül a konyhán sáfrányos tejberizs, hajdinakása, köleskása, rizsdara és tönkölydara, de az abszolút kedvenc a kókuszos rizskása eperrel. Ennek a reggelinek a receptjét most közreadjuk, hogy Ti is kipróbálhassátok otthon, persze nem feltétlenül 10 gyerekre 😉 Várjuk a visszajelzéseket, hogy nálatok […]

Tovább

Általános irányelvek a tavaszi étrendhez

Tavasszal még mindig hideg van, amit hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. Pedig a tavaszi szél kifejezetten komoly problémákat tud okozni. Ezért fokozottan ügyeljünk rá, hogy még mindig melegíteni kell a gyermekünket – és magunkat is –, mégpedig kívülről- belülről egyaránt. Semmiképpen ne vegyük le a meleg ruhákat túl hamar, és ne térjünk át a nyers […]

Tovább

Tipikus problémák és megoldásaik tavasszal

MEGFÁZÁS A megfázás esetében sokszor egyszerűen nem érzékeljük, hogy a tavaszi 10-15 fok még ugyanolyan hideg, mint az őszi. Mivel a hátunk mögött a tél, már hozzászoktunk a hideghez, és a napsugarak is gyakran megtréfálják az érzékelésünket. Pedig tavasszal még a szél is rátesz egy lapáttal, ami ugyan ősszel is sokszor fúj, ilyenkor tavasszal azonban […]

Tovább

Alvás túlélési útmutató – hogyan tudtok a babáddal együtt jól pihenni?

Szeretnél átaludni egy teljes éjszakát? Mi mindent kell figyelembe venned, ha megfelelő környezetet akarsz teremteni a baba pihenéséhez? Gondolom saját magadon is tapasztaltad már, hogy nyugodt környezetben eltöltve az estét, sokkal könnyebben tudtál elaludni, mint ha késő estig dolgoztál és stresszeltél volna. Ugyanez természetesen igaz egy babára is. Ne hagyd, hogy túlpörögjön este a kisbabád, […]

Tovább

Dió és mogyorófélék felhasználása

A reggeli kásákhoz, az ebédre készített zöldség krémlevesekhez és az uzsonnára készített krémekhez télen is sok és sokféle magokat használtunk a Ficserkében. Diót, tökmagot, mogyorót, mandulát, napraforgómagot. Itt most Molnár Klára táplálkozási tanácsadónk tippjei, hogy ezek a magvak könnyebben emészthetőek legyenek gyereknek, felnőttnek egyaránt: A dió és mogyoróféléket tulajdonképpen csíráztatjuk, amikor áztatjuk, csak nem növesztenek […]

Tovább

Téli alapanyagok és hatásaik

Mit is együnk télen, ami táplál, erősít, megvéd minket és a gyerekeket a betegségektől? Milyen zöldséget, gyümölcsöt, húst, hüvelyest és fűszert használjunk? Ezekre a kérdésekre ad minden részletre kiterjedő, alapos választ Molnár Klára táplálkozási szakértőnk. Olvassátok, alkalmazzátok, és használjátok ezeket az alapanyagokat addig is, amíg ki nem tavaszodik. GABONÁK: amaránt, köles, zabpehely, zab, quinoa, rizs […]

Tovább

Weboldal: Webangelium