Dió és mogyorófélék felhasználása

A reggeli kásákhoz, az ebédre készített zöldség krémlevesekhez és az uzsonnára készített krémekhez télen is sok és sokféle magokat használtunk a Ficserkében. Diót, tökmagot, mogyorót, mandulát, napraforgómagot. Itt most Molnár Klára táplálkozási tanácsadónk tippjei, hogy ezek a magvak könnyebben emészthetőek legyenek gyereknek, felnőttnek egyaránt: A dió és mogyoróféléket tulajdonképpen csíráztatjuk, amikor áztatjuk, csak nem növesztenek […]

Tovább

Téli alapanyagok és hatásaik

Mit is együnk télen, ami táplál, erősít, megvéd minket és a gyerekeket a betegségektől? Milyen zöldséget, gyümölcsöt, húst, hüvelyest és fűszert használjunk? Ezekre a kérdésekre ad minden részletre kiterjedő, alapos választ Molnár Klára táplálkozási szakértőnk. Olvassátok, alkalmazzátok, és használjátok ezeket az alapanyagokat addig is, amíg ki nem tavaszodik. GABONÁK: amaránt, köles, zabpehely, zab, quinoa, rizs […]

Tovább

Általános irányelvek a téli étrendhez

A kissé hosszúra nyúlt idei télben, a hideg, jeges és csúszós téli napokon talán még fontosabb a tudatos táplálkozás a test tartalékainak megőrzése és a betegségek megelőzése érdekében történő védelme miatt, mint bármelyik másik évszakban. Molnár Klára diplomás táplálkozási szakértőnk téli tanácsait olvashatjátok az alábbiakban. Több, fontos részlet is következik ehhez kapcsolódóan a blogon a […]

Tovább

Gabonafélék és hatásaik

A főtt gabonák fontos szénhidrátforrások, emellett meglehetősen magas a fehérjetartalmuk is. Rendkívül táplálóak, ezért érdemes odafigyelni a gabonák sokszínűségére és változatos felhasználási formáira a gyermekek étrendjében. Egy európai átlagember szinte kizárólag  kenyér  és főtt rizs formájában vesz magához gabonát, pedig a szezonális táplálkozáshoz illeszthető gabonafélék felhasználási formái fantasztikusan gazdag tárházat biztosítanak számunkra. A gabonák összetett […]

Tovább

A kenyér kérdés

A kenyér a nyugati világban kulturális ügy, a kulturális identitás része. Ezt nem csak rengeteg szólás és közmondás mutatja, hanem a vallási rituáléink is utalnak rá. Kenyéren és vízen élni ugyan a szegénység egy mutatója, mégsem halunk éhen. Tehát van mit enni… A keresztény vallás egyik legfontosabb szimbóluma a kenyér, mely az isteni áldozathozatal, az […]

Tovább

A  gyermekek emésztőrendszere

Talán ezzel az írással kellett volna kezdenünk a táplálkozással kapcsolatos cikksorozatunkat, de még most sem késő néhány alapvetésről írni, beszélni a gyermekek emésztőrendszerével kapcsolatban, amelynek stabilizációja a gyermek 7 éves koráig zajlik. A   fejlődés   fokozatos,   és   minden   ételszakasznak   vannak   sajátos   jellemzői,   amire   érdemes   odafigyelni. […]

Tovább

Édes és sós kekszek uzsonnára

Nos, közkívánatra közzétesszük azokat az új uzsonnarecepteket, amiket a közelmúltban próbáltunk ki – néha a gyerekek közreműködésével  – és teával vagy rizstejes kakaóval remek alvás utáni energiaforrásnak bizonyulnak nálunk a Ficserkében. Próbáljátok ki Ti is ezeket a nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető finomságokat, és írjátok meg a véleményeteket! A következő bejegyzésben néhány zöldségpástétom receptet is […]

Tovább

Tipikus őszi betegségek és megoldásaik a gyerekeknél

ŐSZI BETEGSÉGEK: megfázás, fülfájás, nátha, köhögés, torokfájás, felsőlégúti hurutok – Hogyan segítsük a megelőzést és enyhítsük a már kialakult tüneteket helyes táplálkozással? Az évnek ebben a szakaszában általában a hideg okozza a problémát, és ezért mind a megelőzéshez, mind pedig a kezelés során mellőzni kell minden olyan alapanyagot, ami hűti a testet. A megelőzésnél ez […]

Tovább

Őszi táplálkozási tanácsok gyerekeknek

ÁLTALÁNOS TÁPLÁLKOZÁSI IRÁNYELVEK GYERMEKEKNEK ŐSSZEL  A Ficserkében nagyon sok mindenre igyekszünk odafigyelni annak érdekében, hogy a hozzánk járó gyermekek “egész”ségesek legyenek, jól érezzék magukat a bőrükben, és lehetőleg ne legyenek túl sokszor betegek. A gyerekek testének, emésztőrendszerének optimális fejlődése és az egészségük megőrzése érdekében idén ősztől Molnár Klára étkezési tanácsadónk (www.otelemesetrend.hu) segítségével évszakonként étkezési tanácsokkal […]

Tovább

Helyes táplálkozás gyerekkorban

Mikor adhatunk cukros ételt gyermekünknek és mikor ne tegyük? Milyen egészséges nassolási lehetőségek vannak akár gyerekeknek, akár felnőtteknek? Hogyan alkalmazható az új közétkeztetési szabály, az OÉTI (Országos Élelmezés- és táplálkozástudományi Intézet) ajánlásokat hogyan veszik figyelembe például a családi napköziben? Többek között ezeket is kérdezte a Promontor TV riportere Király Anikótól, a Ficserke Családi Központ vezetőjétől. […]

Tovább

Weboldal: Webangelium