Dió és mogyorófélék felhasználása

A reggeli kásákhoz, az ebédre készített zöldség krémlevesekhez és az uzsonnára készített krémekhez télen is sok és sokféle magokat használtunk a Ficserkében. Diót, tökmagot, mogyorót, mandulát, napraforgómagot. Itt most Molnár Klára táplálkozási tanácsadónk tippjei,...

Téli alapanyagok és hatásaik

Mit is együnk télen, ami táplál, erősít, megvéd minket és a gyerekeket a betegségektől? Milyen zöldséget, gyümölcsöt, húst, hüvelyest és fűszert használjunk? Ezekre a kérdésekre ad minden részletre kiterjedő, alapos választ Molnár Klára táplálkozási szakértőnk....

Általános irányelvek a téli étrendhez

A kissé hosszúra nyúlt idei télben, a hideg, jeges és csúszós téli napokon talán még fontosabb a tudatos táplálkozás a test tartalékainak megőrzése és a betegségek megelőzése érdekében történő védelme miatt, mint bármelyik másik évszakban. Molnár Klára diplomás...

Gabonafélék és hatásaik

A főtt gabonák fontos szénhidrátforrások, emellett meglehetősen magas a fehérjetartalmuk is. Rendkívül táplálóak, ezért érdemes odafigyelni a gabonák sokszínűségére és változatos felhasználási formáira a gyermekek étrendjében. Egy európai...

A kenyér kérdés

A kenyér a nyugati világban kulturális ügy, a kulturális identitás része. Ezt nem csak rengeteg szólás és közmondás mutatja, hanem a vallási rituáléink is utalnak rá. Kenyéren és vízen élni ugyan a szegénység egy mutatója, mégsem halunk éhen....

A  gyermekek emésztőrendszere

Talán ezzel az írással kellett volna kezdenünk a táplálkozással kapcsolatos cikksorozatunkat, de még most sem késő néhány alapvetésről írni, beszélni a gyermekek emésztőrendszerével kapcsolatban, amelynek stabilizációja a gyermek 7 éves koráig zajlik. A   fejlődés  ...

Édes és sós kekszek uzsonnára

Nos, közkívánatra közzétesszük azokat az új uzsonnarecepteket, amiket a közelmúltban próbáltunk ki – néha a gyerekek közreműködésével  – és teával vagy rizstejes kakaóval remek alvás utáni energiaforrásnak bizonyulnak nálunk a Ficserkében. Próbáljátok ki...

Tipikus őszi betegségek és megoldásaik a gyerekeknél

ŐSZI BETEGSÉGEK: megfázás, fülfájás, nátha, köhögés, torokfájás, felsőlégúti hurutok – Hogyan segítsük a megelőzést és enyhítsük a már kialakult tüneteket helyes táplálkozással? Az évnek ebben a szakaszában általában a hideg okozza a problémát, és ezért...

Őszi táplálkozási tanácsok gyerekeknek

ÁLTALÁNOS TÁPLÁLKOZÁSI IRÁNYELVEK GYERMEKEKNEK ŐSSZEL  A Ficserkében nagyon sok mindenre igyekszünk odafigyelni annak érdekében, hogy a hozzánk járó gyermekek “egész”ségesek legyenek, jól érezzék magukat a bőrükben, és lehetőleg ne legyenek túl...