Egyik kedvenc alapanyagunk, ami miatt szintén nagyon szeretjük az őszt, az a sütőtök. Az édesburgonyával együtt melegítő alapanyag, táplálja az emésztést és a tüdőt. Nagyon jól jön a szeles, hidegebb őszi napokon egy finom sütőtök krémleves, sült tök, vagy egy kis kenyérre kenhető pástétom uzsonnára. Ennek az utóbbinak egyik lehetséges variációját osztjuk meg veletek, amit a Ficserkés gyerekek imádnak. A recept szerzője Molnár Klára, dietetikus.

SÜTŐTÖKPÁSTÉTOM  NAPRAFORGÓVAL  ÉS  BAZSALIKOMMAL

10 gyerekadag

Elkészítési  idő:  25  perc

  •   40  dkg  sütőtök
  •   1⁄2 dl  kókuszolaj
  •   15  dkg  hántolt  napraforgó,  szárazon  megpirítva  és  ledarálva
  •   2 dkg friss gyömbér, lereszelve
  •   1 csokor friss bazsalikom,  felaprítva  – néhány  levelet  hagyjunk  meg  díszítéshez
  •   1⁄2 citrom frissen facsart leve és  frissen  reszelt  héja
  •   só
  1. A  sütőtököt  tisztítsuk  meg,  és  vágjuk  falatnyi  kockákra.
  2. Egy  vastag  faló  serpenyőben  melegítsük  fel  a  kókuszolajat,  tegyük  hozzá  a  sütőtököt,és  fedő  alatt  pároljuk  puhára  20  perc  alatt.
  3. Amíg  párolódik  a  sütőtök,  készítsük  elő  a  többi  hozzávalót.
  4. A  puhára  párolt  sütőtököt  botmixerrel  pürésítsük,  majd  keverjük  össze  az  összestöbbi  hozzávalóval.
  5. Ízesítsük  tovább,  ha  szükségét  érezzük.

Jó étvágyat!