A főtt gabonák fontos szénhidrátforrások, emellett meglehetősen magas a fehérjetartalmuk is. Rendkívül táplálóak, ezért érdemes odafigyelni a gabonák sokszínűségére és változatos felhasználási formáira a gyermekek étrendjében. Egy európai átlagember szinte kizárólag kenyér és főtt rizs formájában vesz magához gabonát, pedig a szezonális táplálkozáshoz illeszthető gabonafélék felhasználási formái fantasztikusan gazdag tárházat biztosítanak számunkra. A gabonák összetett szénhidrátnak számítanak, ami annyit tesz, hogy az emésztés folyamata sokkal összetettebb, mint az egyszerű cukor esetében, és így nem rögtön kerül a véráramba. Ilyen összetett szénhidrát még sok zöldség, és a magas fehérjetartalmú hüvelyesek is, ugyanis nem csak a fehérjetartalmuk magas, hanem a szénhidráttartalmuk is. A gabonákban sok a keményítő, az ásványi anyag, a nyomelem és a fehérje. A gabonák fehérjetartalma fajtától függően eltérő lehet, ami a gluténérzékenység szempontjából fontos információ.
A gabonák íze édes, tehát alapvetően a Föld Elemhez tartoznak. Az édes íz mellett minden gabonának van egy kísérő íze is. A termikus hatásukat tekintve nagyon különbözőek az egyes gabonafajták: van frissítő hatású gabona, semleges és melegítő. A gabonák elsődleges hatása az, hogy táplálják a test energetikai rendszerét (a Qit). Emellett számos más hatásuk is van, fajtától függően, többek között például a nyálka és a nedvesség kivezetése, szárító hatás vagy a méreganyagok kivezetése a testből. A fajtától függően a hatások nagyon különbözőek lehetnek, és ezeket figyelembe véve az egyes gabonafajták is besorolhatóak a kínai 5 elem szerint.
FONTOS! A hántolatlan gabonák magas rosttartalma miatt gyakran nehezen emészthetőek, így a gyermekek számára nem igazán jók. Az egész és hántolatlan, illetve nehezen emészthető gabonaszemeket (árpa, búza, zab, rozs) mindenképpen be kell áztatni, mielőtt megfőznénk. A gabonáknak – különösen a hántolatlanoknak – magas a fitinsav tartalma, ami egyrészt az áztatással, másrészt a főzéssel csökkenthető. A fitinsav megakadályozza az ásványi anyagok és a nyomelemek felszívódását a vastagbélben, ezért érdemes arra törekedni, hogy ne legyen nagy mennyiségben jelen.
A gabonákat ne kombináljuk! Mindig csak egyféle gabona szerepeljen egy étkezésen belül. Különösen a gyermekeknél fontos ez, de a felnőttek számára is követendő tanács. A boltokban kapható gabonapehely-mixek nem jók, maradjunk mindig a kása készítésekor is egyfajta gabonánál.
Mivel tudjuk csökkenteni a gabonák fitinsav tartalmát?
- Ne adjunk a gyerekeknek hántolatlan gabonát (búza, rozs, árpa, zab, barnarizs), hanem inkább a hántolt fajtákat részesítsük előnyben. Ha mégis, mindenképpen áztassuk be egy éjszakára, öntsük le az áztatóvizet, mossuk át, és bő vízben főzzük meg fedő nélkül.
- Soha ne együnk, különösen a gyerekek ne egyenek fővetlen gabonát, amilyen például az áztatott gabonapelyhek. Ezeknek nagyon magas a fitinsav tartalma, és ezért emésztési problémákat okoznak.
Gabonák csíráztatása: Könnyebben emészthetővé válnak
- A csíráztatás hatására a gabonaszemekben lévő keményítő cukorrá, a fehérje pedig peptinekké és szabad aminosavakká alakul. A gabonák vitamin-, enzim- és ásványianyag tartalma megnövekszik. Könnyebben emészthetővé válnak csíráztatás hatására a magok, a bennük lévő hasznos tápanyagok pedig könnyebben szívódnak fel.
- A csírák alapvetően frissítő hatásúak, így oda kell figyelni rá, hogy melegítő ételekkel kombináljuk – különösen igaz ez a gyerekek étrendjében.
- Megfőzve kásaként is adható.
KÜLÖNFÉLE GABONÁK ÉS HATÁSAIK
AMARÁNT:
az egyik legrégebben termesztett növények közé tartozik. Nagyon magas a tápanyagtartalma, a gabonák között a legmagasabb a fehérjetartalma, és magas a kalciumtartalma. Nagyon jól termeszthető, mert még szélsőséges klímán és sovány talajon is megterem, ezért nagy szerepe lehet az alultápláltsággal küzdő országok ellátásában. A vegetáriánus étrend egyik legfontosabb alkotó eleme. Gluténmentes. Különösen fontos lehet azok számára, akiknek megnövekedik hirtelen a tápanyagigénye, tehát a gyermekek táplálkozásában is.
Hatása:
- keserű-édes ízű, frissítő hatású
- táplálja a test esszenciális tartalékait
- táplálja a Qit: betegségek utáni felépüléskor, gyengeség, kimerültség esetén
- szárítja a Nedvességet
ÁRPA:
a hántolatlan árpa is létezik (ezt csíráztatásra szokták árulni), árpagyöngy, és japán árpagyöngy (Hatumughi/YiYiRen). A gyermekek számára ezek túlságosan nehezen emészthetőek, így leginkább pehely formájában használjuk a gyermekek étrendjében.
Hatása:
- semleges, enyhén frissítő hatású, édes ízű
- táplálja a Qit: testi és szellemi gyengeség, emésztés gyengesége, étvágytalanság, kötőszövetek gyengesége, inak és izöletek gyengesége, bélflóra zavarai, túlsúly
- táplálja a Yint: száraz állapotok, testnedvek hiánya, szomjúság, gastritis, száraz nyálkahártya
BÚZA:
Főtt gabonaként nehezebben emészthető mint a rizs vagy a köles. Éjszakára áztassuk be, és alaposan főzzük meg annak érdekében, hogy ne okozzanak emésztési problémákat. Gyermekeknek egész gabonaszemként nem ajánlatos. Őrölve vagy töretként is könnyebben emészthetőek. Ebben a formában sokkal inkább alkalmas gyermekek táplálására.
Hatása:
- frissítő, édes ízű
- hűti a hőséget: nyugtalanság, szomjúság, alvászavarok, éjszakai izzadás
- megnyugtatja a szellemet: alvászavarok, nyugtalanság, ingerültség
- táplálja a vért: érzelmi labilitás, ingerültség, alvászavarok, szívdobogás, álmatlanság
TÖNKÖLYBÚZA:
Alacsonyabb a gluténtartalma, mint a búzának, így könnyebben emészthető. Gyakran az enyhe gluténérzékenységgel küzdők is meg tudják enni. Ez azért van, mert nem nemesített fajta, hanem egy régi búzafajta, Dél-Kelet Ázsiából származik, és több mint 9000 éve került a Közel-Keletre. Onnan terjedt el Európában. A 12. századi német Hildegard von Bingen szerzetesnő misztikus írásai révén terjedt el újra Európában, és ma újra nagy népszerűségnek örvend. Sokkal ellenállóbb mint a búza, ezért nem nagyon kell permetezni. Ez a másik legnagyobb előnye.
Hatása:
- semleges-melegít, édes
- táplálja a Qit: hamenés, száraz széklet, szorulás, krónikus emésztési gyengeség, bélflóra zavarai, gyengeség, koncentrációs problémák
- táplálja a Yint: szárazság, tetsnedvek hiánya, testi gyengeség, soványság, éjszakai izzadás, gyermekeknél hiperaktivitás
- táplálja a Vért: alvászavarok, vérszegénységFONTOS! A búza és a tönkölybúza hatását olvasva talán egyértelművé válik, hogy miért adják a hagyományos magyar konyhában gyerekeknek dara formájában. A tejben főtt dara – tejbegríz – megnyugtatja a gyermeket, ezért is szerepel hagyományosan is a gyermekek étrendjében. Sokszor vacsorára kapják, ami különösen nyugtalan gyerekeknek nagyon jó, akik nehezen tudnak este elaludni.
HAJDINA:
a kereskedelmi forgalomban gyakran pirítva árulják, és barna színű. Vegyünk inkább világos, pirítatlan hajdinát, és pirítsuk meg mi magunk főzés előtt. Gluténmentes gabona.
Hatása:
- semleges hatású, édes-kesernyés
- táplálja a Qit: kimerültség, emésztés gyengesége, hasmenés, étvágytalanság
- szabályozza és megmozdítja a Qit: hányinger, hányás, hidege kezek és lábak
Tipp az elkészítéskor: Mindig mossuk át forró vízzel, mert a héjában lévő fagopyrin forró vízben oldódik. Ezt jó kimosni belőle még főzés előtt, mert allergiát – bőrviszketést, puffadást – okozhat
KÖLES:
jóízű, édeskés, könnyen emészthető, és a legtöbben nagyon szeretik, könnyen lehet belőle kását, édességet, felfújtat, köretet, töltött zöldséghez tölteléket készíteni. Az egyik legősibb gabonának tartják, ugyanis már Kr.e 5000-ben is termelték, a középkorban alapélelmiszer volt, gluténmentes gabona.
Hatása:
- édes, szárító hatású, enyhén vízhajtó, enyhén melegít/semleges
- táplálja a Qit: kimerültség, étvágytalanság, idegi gyengeség, gyenge kötőszövetek, izmok gyengesége, inak gyengesége, cukorbetegség, hányinger
- szárítja a nedvességet, átalakítja és kivezeti a nyálkát: kandida, gombás betegségek, nyálkaproblémákTipp az elkészítéskor: Mindig mossuk át forró vízzel, majd csöpögtessük le, hogy a keserű ízt kimossuk belőle. Szárazon pirítsuk meg, amíg megszárad és elkezd pirított illatot árasztani, ezután öntsük fel vízzel.
KUKORICA:
Európában általában őrölt formában, kukoricadaraként (polenta) kerül az asztalra. Energiában gazdag, gyorsan energiát ad, nincs benne glutén, mégis sokan nem tudják enni, akik gluténérzékenyek, nem magas a fehérjetartalma, ezért érdemes odafigyelni a megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztására, ha gyakran esszük.
Hatása:
- semleges hőhatású, édes ízű
- harmonizálja az emésztést és táplálja a Qit
- táplálja a Qit: táplálja a gyomrot, segíti az emésztést, étvágytalanság, energiahiány, vércukoringadozás
Tipp az elkészítéskor: Érdemes az apróra őrölt változatot vásárolni, mert az sokkal hamarabb megfő. A nagyobbra őrölt kukoricakását sokáig – akár 40-50 percig is – kell főzni.
RIZS:
rengetegféle rizs létezik, kb. 8000 félét különböztetünk meg Gluténmentes gabona. A reformtáplákozás által javasolt barnarizs nem feltétlenül jobb, mint a fehérrizs. A fehérrizs sokkal könnyebben emészthető, így gyermekek számára sokkal inkább ajánlható, mint a hántolatlan fajták.
Hatása:
- semleges, édes
- hosszú szemű rizsfélék: nagy mennyiségben szorulást okozhatnak erre hajlamos embereknél
o basmati rizs: nyálka oldása és kivezetése és qi szabályozásao hosszú szemű rizs: táplálja a qit - kerek szemű rizsfélék:
o táplálja a qit: hasmenés (hosszan főzött rizskása), étvágytalanság, hányinger
o méregtelenít
Tipp az elkészítéskor: Mindig mossuk át, majd szárazon pirítsuk meg. Nagyon jó és tápláló étel a hosszan főtt rizskása, amit legalább 2 órán át főzünk 5-7x mennyiségű vízzel.
ROZS:
A kemény héja miatt sokáig kell főzni, előtte pedig érdemes beáztatni. Gyerekeknek főtt gabona formájában nem ajánlott. Általában kenyér sütéséhez használják.
Hatása:
- semleges-frissítő hatású, édeskés, enyhén keserű ízű
- oldja és kivezeti a nyálkát: túlsúly
- szabályozza a qi mozgását: máj funkció gyengesége, szívritmus zavarok, szabálytalan légzés
QUINOA:
Az egyik legősibb kultúrnövény. Nagyon jó fehérjeforrás, elsősorban azért, mert mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza. Gluténmentes. Rengeteg jó tulajdonsága mellett meg kell említenünk, hogy csak Dél-Amerikában terem meg, így elég komoly környezeti megterhelést okoz a szállítása. Divatgabona mostanában, így erre érdemes fokozottan figyelni.
Hatása:
- semleges, enyhén melegítő hatású, édes-savanyú ízű
- táplálja a qit: testi kimerültség, energiahiány, serkenti a vérkeringést, serkenti az emésztést
ZAB:
közel 3000 éves kultúrnövényünk. Jangosító, élénkítő hatása jól kiaknázható testi kimerültség és krónikus energiahiány esetén. Segíti a növekedést.
Hatása:
- semleges, enyhén melegítő hatású, édes-keserű ízű
- táplálja a qit: táplálja a test védő qijét, táplálja a test majd minden szervének qijét (tüdő, lép, szív, vese), emésztés gyengesége (puffadás, anyagcsere-zavarok), szorulás, túlsúly, csontok gyengesége, energiahiány, lassú fejlődés, levertség, kimerültség, immunrendszer gyengesége
HOSSZAN FŐTT GABONAKÁSA
- A gabonát mossuk meg, majd szűrőn csepegtessük le.
- Ezután száraz, felmelegített serpenyőben kevergetve pirítsuk addig, amíg meg nemszárad. Öntsük fel a 4-5 csésze vízzel.
- Fedjük le, és lassú tűzön 2 óráig főzzük fedővel letakarva – vagy amíg az összes vizet elnem fövi.
Tárolás: Forrázzunk ki befőttes üvegeket fedővel együtt. Szedjük bele a forró kását és azonnal zárjuk le. Hideg vízbe állítva hűtsük ki. Hűtőben tárolva hetekig eláll.
Tálalás: A hosszan főzött gabonakását tálalhatjuk édesen vagy sósan egyaránt. A sós verziónál fűszerekkel párolt zöldséget szolgálunk fel mellé, amit zöldfűszerekkel ízesítünk tovább, olajjal locsolunk meg és magokkal szórjuk meg/1-2 evőkanál főtt és pürésített hüvelyest ehetünk még hozzá.
PÁROLT/FŐTT GABONA ELKÉSZÍTÉSE:
- A gabonát mossuk meg, majd szűrőn csepegtessük le.
- Felmelegítesz egy edényt, benne szárazon addig pirítod kevergetve a gabonát, amíg elkezd kellemes pirított illatot árasztani.
- Felöntöd 2x mennyiségű vízzel (1 csésze rizshez 2 csésze víz).
-
Felforralod, majd leveszed a lángot, és fedő alatt alacsony lángon (épp hogy pötyögjön) főzöd puhára kb. 20 perc alatt. Ha igényled, miután felfőtt tehetsz bele egy kevés sót. Mire elkészül, elfogy a folyadék alóla.