Családi bölcsőde

A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak.” (Goethe)

A Ficserkében célunk, hogy a szolgáltatást igénybe vevő szülők számára lehetővé tegyük, hogy gyermekük felügyeletét segítségünkkel megoldják és munkát vállalhassanak, vagy olyan képzésen vegyenek részt, amely elősegíti elhelyezkedésüket.

Mindezt családias, meleg, barátságos, biztonságot nyújtó, szeretetteljes légkörben tesszük, ahol személyre szóló, differenciált bánásmóddal foglalkozzunk a gyerekekkel. A lelki egészség mellett a testi egészséget is fontosnak tartjuk – ez utóbbit egészséges ételekkel és a gyerekek nagy mozgásigényének kielégítésével kívánjuk megvalósítani. A gyermeki személyiség teljes kibontakoztatása az alapvető emberi és szabadságjogok tiszteletben tartásával, családias hangulatban. A családi bölcsődében koruknak és személyiségüknek megfelelően gondoskodunk a gyermekekről.

Ugyanazon a telephelyen 2 családi bölcsőde működik. Mindkét bölcsődei csoportban a gyermekekkel a nap folyamán két felnőtt foglalkozik, így sokkal több idő jut egy-egy gyermekre, mint a hagyományos intézményes keretek között. Ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy a gyermekekkel az egyéni igényeiknek, érdeklődésüknek megfelelően bánjunk, elsősorban a Montessori pedagógiai módszer alapján és eszközeinek segítségével.

Szolgáltatásaink közé tartozik a szakszerű gondozás, a rendszeres étkeztetés, a szabad játék és a korosztály számára nélkülözhetetlen megfelelő mennyiségű, rendszeres mozgás és a nyugodt pihenés biztosítása.

A családi bölcsődében történő gondozás előnyei:

  • kis létszámú csoport
  • kevesebb fertőzéses megbetegedés, mint a nagyobb létszámú gyermekközösségekben
  • a családias körülmények
  • melyek megkönnyítik a kisgyermek számára a szülőtől való elszakadást és
  • előkészítik a későbbi nagyobb gyermekközösséghez való zökkenőmentesebb csatlakozást (pl. óvoda)

Az ellátandó gyermekek köre:

A Ficserke családi bölcsődék elsősorban 1,5 – 3 éves korú gyermekek részére nyújtanak napközbeni ellátást mindennapos jelleggel. Természetesen igény esetén az ennél fiatalabb gyermekek ellátására is van mód személyes egyeztetés után.

Nyitvatartási idő:

7.30 – 17.00 között, 9,5 órán át van nyitva a bölcsőde, rugalmasan alkalmazkodunk a szülők munkarendjéhez, igényeihez. Előzetes megbeszélés alapján lehetőség van gyermekfelügyeletre a családi bölcsőde nyitvatartási idején túl is.

Étkeztetés:

Napi négyszeri étkezést biztosítunk. A reggeliről, a tízórairól és az uzsonnáról magunk gondoskodunk helyben. Az ebédet ételszállítótól, a Menükuckó csapatától rendeljük, azt a konyhánkban melegítjük és tálaljuk. Odafigyelünk arra, hogy a gyermekek minden nap sok vitaminhoz és egészséges ételekhez jussanak. Az OÉTI munkatársai által készített „A rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátás keretében szolgáltatott élelmiszerekre vonatkozó táplálkozás- egészségügyi előírásokról” szóló rendelet előírásait betartjuk. A konyhatechnológiai és higiénés utasításokat ismerjük és betartjuk.

Táplálkozási tanácsadónk, Molnár Klára, diplomás táplálkozási szakértő segítségével állítjuk össze étrendünket nagy gondossággal és szezonális alapanyagokból (Klára oldala itt: http://otelemesfozes.hu/)

Az étkezés napi díja nem része a havi ellátási díjnak.

Érdeklődés, beiratkozás:

A családi bölcsőde látogatása, programjaink megtekintése új érdeklődők számára előre egyeztetett időpontban lehetséges. Érdeklődés, bejelentkezés elérhetőségeinken.

A családi bölcsődéhez a személyes találkozást, beszélgetést követően egy szándéknyilatkozat aláírásával lehet csatlakozni, melyet a megállapodás és a házirend aláírása követ.

Az őszi csatlakozó családok május és augusztus között havonta egyszer ismerkedő alkalmakon vehetnek részt, ahol előkészítjük az őszi beszoktatási időszakot.