Ficserke Klub – hogy elég jó szülő légy

Szülőnek lenni, anyának lenni sehol nem tanítanak bennünket. A készülődés és gyermekvárás ideje alatt sejtjük, hogy rengeteg feladat, szépség és öröm, egyúttal nehézségek is várnak ránk. Célunk, hogy a leendő és már gyakorló szülőknek fórumot, szakemberekkel való beszélgetés lehetőségét biztosítsuk. S megerősítsük őket abban, hogy a szülői, anyai feladatok hasonló örömökkel és nehézségekkel járnak mindenki életében.

Tapasztalatcsere, megoldási minták, beszélgetési lehetőség, ezt biztosítja a Ficserke Szülőklub.

Hiszti, és ami mögötte van - előadás

Aki nevelt már 2-4 éves gyermeket, annak minden bizonnyal ismerős a jelenet, amikor – látszólag – egy apróság miatt elpattan valami a kicsinél és kezelhetetlen, visszafordíthatatlan hiszti, dühroham veszi kezdetét. Olyan ez, mint egy vulkánkitörés… A szülő ott áll, próbál segíteni, próbálja a gyermeket megérteni, próbálja szép szóval, próbálja határozott hangon kizökkenteni, de hasztalan… a gyermek mintha elszakadt volna a realitástól, nem hatnak rá az ész-érvek.

Mondhatnám, hogy ezt a kort egyszerűen túl kell élni, de azért ennél jobb a helyzet! 😊 Van lehetőség arra, hogy a szülők megtanulják, hogyan érdemes reagálni hasonló helyzetben, mit lehet tenni annak érdekében, hogy a kitörések ritkuljanak és csendesedjenek.

Tapasztalataim szerint a legfontosabb, hogy a szülők megértsék a gyermek viselkedésének és (legalább ennyire fontos!) a saját reakcióiknak az okát, a gyermek és a saját működésüknek a hátterét. Igen, ma már komoly tanulmányok segítenek bennünket, melyek azt mutatják, nagyrészt a gyermek agyi és az idegrendszeri fejlődése okozza a viharos jeleneteket!

Ha értjük az okokat, könnyebb elfogadni a jelenséget. Ekkor jöhet a második lépés, a konkrét technikák, amelyeket használva könnyebben lehet csillapítani a „szörnyet” 😊 Ugyanennyire fontosnak tartom persze a tipikus hibákat is, amiket pedig kerülni érdemes!

Az előadás során az okokra és a helyzet kezelésének lehetőségeire is kitérünk. Gyakorlati példákon keresztül is megnézzük, mit lehet, mit érdemes tenni hasonló helyzetben.

2021 őszi időpont: egyeztetés alatt

Jelentkezés

Az előadás létszámkorlátos, hogy legyen alkalom beszélgetésre, saját kérdésekre is a második órában.

A részvételi díj 3.000 Ft / fő vagy szülők együttes érkezése esetén 5.000 Ft / pár.

Jelentkezni az info@ficserke.hu e-mailcímen tudtok. 

Reinhardt Gabriella

Reinhardt Gabriella

Pszichológus

Főleg kisgyermekes szülőkkel, családokkal dolgozom. Jómagam is két kisgyermek anyukája vagyok, így ma már saját tapasztalatból is tudom, mennyit segít a család harmonikus működésében, ha értjük a gyermekeink viselkedésének és saját reakcióinknak az okát, látjuk, hogyan viszonyuljunk ezekhez.

 

Szakterületeim:

  • társas kommunikáció, én-határok védelme
  • párkapcsolati problémák
  • szülés utáni hangulatváltozások
  • gyermeknevelés, dackorszak, testvér-féltékenység, nevelési tanácsadás
  • önértékelés, pozitív énkép erősítése
  • gyermekvállalás utáni pályatanácsadás
  • konfliktuskezelés
  • stresszkezelés