A Ficserkében nagyon sok mindenre igyekszünk odafigyelni annak érdekében, hogy a hozzánk járó gyermekek „egész”ségesek legyenek, jól érezzék magukat a bőrükben, és lehetőleg ne legyenek túl sokszor betegek. A gyerekek testének, emésztőrendszerének optimális fejlődése és az egészségük megőrzése érdekében idén ősztől Molnár Klára étkezési tanácsadónk (www.otelemesetrend.hu) segítségével évszakonként étkezési tanácsokkal szolgálunk a szülőknek, mi pedig odafigyelünk, hogy az általunk kínált napi három-, négyszeri étkezés a legegészségesebb legyen a gyerekeknek. Klára segítségével az ősz hatásait, az őszi alapanyagokat, az esetleges problémákat és azok étkezési szokásaink megváltoztatásával járó megoldási lehetőségeit vesszük sorra. Most először az ősz hatásairól írunk:
AZ ŐSZ HATÁSA
Ebben az időszakban a hideg időre való átállás a legfontosabb szempont az étkezés összeállítása szempontjából. A konyhában melegítő ételekkel és alapanyagokkal ellensúlyozhatjuk a hideget, melyek segítenek a test optimális hőmérsékletét fenntartani. A hideg, szeles idő a tüdő egészségét terheli meg leginkább. Ez gyakran megfázásokban, influenzában és más fertőző betegségekben nyilvánul meg, ami elsősorban a tüdőt érintik. Különösen a gyermekek reagálnak ilyenkor érzékenyen a hidegre és a szélre, hiszen náluk a védekező rendszer – immunrendszer – még csak felépülőben van. Felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt az a cél ilyenkor, hogy a test erős legyen, megfelelően felvértezve az őszi hideg, nyálkás időjárás ellen. Nem kell feltétlenül minden betegséget elkerülni a gyerekeknél, hiszen ezek természetszerűleg hozzá tartoznak a gyermek fejlődéséhez, mégis fontos hogy ne kelljen többször betegen otthon maradni, mint amennyire az feltétlenül szükséges.
Az emésztőrendszer egészsége ebből a szempontból azért fontos, mert a táplálékból nyert energia nem csak a testi funkciók fenntartásáért és fejlődéséért, hanem a test védekező rendszerének táplálásáért is felelős. A test védekező rendszere egyfajta pajzsként veszi körbe a testet, és véd a külső ártó tényezők – hideg, szél stb. – ellen. Minél jobban működik az emésztőrendszer, annál több energia termelődik, és ezáltal a test védőpajzsa – immunrendszere – erősebb lesz.
Céljaink ősszel az egészség fenntartása érdekében:
- – a hideg ellensúlyozása, a test melegítése belülről és kívülről
- – a test védelmi rendszerének – az immunrendszer – erősítése
- – a nyálkahártyák védelme a hideg és szél okozta kiszáradás ellen
AZ ŐSZ HATÁSÁNAK ELLENSÚLYOZÁSA ÉTKEZÉSSEL
Készítsünk leveseket, ragukat, sütőben sült ételeket, melyeket fűszerezzünk aromás, melegítő fűszerekkel. Emellett arra is ügyeljünk, hogy a hűtő alapanyagok egyre inkább kiszoruljanak az étrendből, mert talán ezzel tehetünk legtöbbet a Tüdő és a Vesék, illetve az emésztőrendszer egészségéért: hagyjuk el a joghurtot, nyers salátákat és a nyers gyümölcsöket nagy mennyiségben, készítsünk konzekvensen naponta 3x meleg ételt a gyermekeink számára.
Hideg ellensúlyozása, a test melegítése:
- – melegítő fűszerek: rozmaring, friss gyömbér, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, édeskömény, ánizs, római kömény, koriander…
- – hús
- – levesek, raguk, sült ételek
- – meleg italok
- – hűtő ételek és italok elkerülése: joghurt, déligyümölcsök, limonádé, hűtött italok, soknyers zöldség és gyümölcs
- – napi 3x meleg étkezés: reggeli, ebéd, vacsora
A test védelmi rendszerének – az immunrendszer – erősítése:
- – szezonális gyümölcsök, nyersen és kompótként, vajon párolva, sütőben átsütve: alma, füge, szőlő, körte
- – savanyú káposzta
- – vajban párolt retek, torma, zsázsa, retekcsíra, karfiol, karalábé
A nyálkahártyák védelme a hideg és szél okozta kiszáradás ellen:
- – kompótok: körte, birsalma, alma
- – mandulakrém
- – krémlevesek