Talán ezzel az írással kellett volna kezdenünk a táplálkozással kapcsolatos cikksorozatunkat, de még most sem késő néhány alapvetésről írni, beszélni a gyermekek emésztőrendszerével kapcsolatban, amelynek stabilizációja a gyermek 7 éves koráig zajlik.

A   fejlődés   fokozatos,   és   minden   ételszakasznak   vannak   sajátos   jellemzői,   amire   érdemes   odafigyelni. Az   első   hét   évet   általánosan  nézve  a  világ  felfedezése  jellemzi,  ami  a  táplálkozásra  is  érvényes.  Ez  az  az  időszak,   amikor  a  gyermek  megismerkedik  az  ételekkel,  az  ízekkel,  az  állagokkal,  az  illatokkal.  Tegyük   ezt   a   felfedező   utat   minél   érdekesebbé   és   tetszetősebbé   számára,   hogy   legyen   kedve   minél   több   mindent   megkóstolni,   kipróbálni.   Azt   is   érdemes   szem   előtt   tartanunk,   hogy   ha   valami   nem  ízlik  neki  2  évesen,  az  még  nem  azt  jelenti,  hogy  nem  szereti.  A  gyermekek  ízlése  nagyon   gyakran   és   sokat   változik: próbálkozzunk   időről-időre   egy-egy   alapanyaggal   vagy   ízzel,   mert   előfordulhat,  hogy  ami  az  egyik  évben vagy  akár  hónapban nem  ízlett,  az  a  következő  évben   vagy  akár  hónapban  nagy kedvenc lesz, vagy  épp  fordítva.

A  gyermek  első  egy  évében rendkívül  érzékeny  a  táplálkozás  minden  apró  változásaira,  és  az   anyatej  adja  a  legjobb  alapot  a  fejlődéséhez,  így  lehetőség  szerint  érdemes  anyatejjel  táplálni.   Fél   éves   korától   érdemes   elkezdeni   a   hozzátáplálást,   de   fontos   odafigyelni a gyermek jelzéseire:  ha  hamarabb  kezd  el  kérni  a  szülők  tányérjában  lévő  ételből,  akkor  akár  adhatunk   is neki  néhány  egyszerűbben  összeállított  falatot.  Ha  csak  később  érdeklődik  a  szilárd  étel   iránt,   akkor   nem   érdemes   erőltetni,   és   jobb   várni   inkább   néhány   hetet   a   hozzátáplálás   elkezdésével,  mert  kialakulhat  benne  egy  elutasítás,  ha  erőltetjük.

A második  szakasz 3  éves  koráig  tart: ekkor  már  egyre  inkább  együtt  eszik  a  család,  és  egyre   többször  eszik  a  gyermek  ugyanazt  mint  a  szülei,  feltéve,  ha  nem  túl  fűszeres  ételeket  fogyaszt   a  család  felnőtt  nemzedéke.  Fontos  szem  előtt  tartanunk  ebben  a  szakaszban,  hogy  a  gyermek ugyan  már  elkezd  egyre  inkább  mindent  enni,  amit  a  felnőttek,  de  alapvetően  még  nem  olyan   erős   az   emésztőrendszere.   Ezért   egyszerűbb,   nem   túl   sok   összetevőből   álló,   könnyen   emészthető,   nem   túl   fűszeres   ételeket   készítsünk   a gyermekeinknek ebben a   korban.   Így   támogathatjuk   leginkább   az   emésztésének   egészségét   és   fejlődését.   Reggelire   a   gabonákból   főzött  kásák  a  legjobbak  számára,  az ebédje  nagyrészt  zöldségekből  és  gabonákból  álljon,  amit   hússal,   hallal   vagy   tejtermékkel   egészítsünk   ki,   a   vacsorája   pedig   legyen   minél   egyszerűbb:   leves,  főzelék vagy  gabonakása  a  legjobb  megoldás.  A  napi  háromszori  meleg  főétkezés  ebben   az  életszakaszban  különösen  nagyon  fontos. Ezek  között  az  uzsonna  és  a  tízórai  az  évszakok   függvényében  lehet  hideg/hűtő/frissítő  étel  vagy  valami  energiát  adó  és  melegítő alapanyag. Nagyon   fontos   a   rendszeresség,   a   fix   időpontok,   melyek   támpontként   szolgálnak   a   gyermek   számára,  és  stabilitást  adnak.

A harmadik szakasz 6-7-8   éves   koráig   tart,   és   ekkora   az   emésztőrendszer   nagyrészt   stabilizálódik,  megerősödik.  A  test  védekező  rendszere  intakttá  válik,  egyre  inkább  meg  tudja   védeni   magát   a   külső   hatásoktól.   Az   óvódás   korban tehát   még   mindig   nagyon   érdemes   odafigyelni   az   egyszerűbben   összeállított   étkezésre,   és   követni   a   korábban   bevezetett   irányelveket,  a  gyermek  fejlődésével  azonban  egyre  szabadabban  kezelhetjük  ezeket.

HOGY  MŰKÖDIK  AZ  EMÉSZTÉS?

Az   emésztés   egy   rendkívül   komplex   folyamat,   melyben   nem   csupán   a   gyomor   kapja   a   főszerepet,  hanem  majd  minden  szervünk  kiveszi  benne  a  részét:  a  lép,  epehólyag,  máj,  belek.   Az   emésztés   azonban   nem   csupán   anyagi, hanem energetikai folyamat is,   mely   során   az ételekből   energiát   merítünk.   Az   emésztéshez   is   energiára   van   szükség,   ezért   aztán   olyan ételeket  érdemes  ennünk,  melyek  megemésztéséhez  kevesebb  energiára  van  szükség, mint amennyit  nyerünk  belőle.  Fontos  tehát,  hogy  a  végén  pozitív  legyen a  mérleg.

A Hagyományos  Kínai  Orvoslás  az  emésztés  fő  szerveinek  a  gyomrot  és  a  lépet  tekinti,  melyek   különböző   feladatokat   látnak   el.   Míg   a   gyomor   elsősorban   az   ételek   emésztéséért   felelős,   addig  a  lép  főként  az  energetikai  munkát  végzi.  A  HKO  a  gyomrot  a  „Gabona  és  folyadékok   tengerének”   nevezi,   melynek   fő   feladata   a   megevett   illetve   lenyelt   étel   fogadása,   megemésztése   és   továbbítása.   A   lép   ebben   a   folyamatban   az   energetikai   munkát   végzi:   a   megevett  ételből  qit  és  vért  állít  elő,  és  szétosztja  a  szervekben.  Minél  frissebb,  könnyebben   emészthető   és   jobb   minőségű   az   étel,   amit   megeszünk,   a   lép   annál   több   energiát   képes   előállítani  belőle  a  test  számára.

A  gyomor  és  lép  számára  az  a  könnyen  emészthető  étel:

  • meleg
  • lédús:  főzelék,  leves,  kása,  kompót,  szószos  ételek
  • ha   hús vagy   hüvelyes,   akkor   gyermekek   számára   apróra   vágva   darálva   vagy  pürésítve
  • egyszerű,  nem  áll  sok  összetevőből
  • tejtermékek  főtt  ételekhez  keverve
  • kevés   nyers   étel:   saláta   és   nyers   zöldségek   köretként   max.   10-15%-ban, gyümölcsök  uzsonnára  vagy  tízóraira
  • kenyér  kiegészítésképpen  és  nem  főétkezéskéntAzért  fontos,  hogy  könnyen  emészthető ételeket  egyen  a  gyermek, mert a gyermeki testet táplálni  kell.  A  cél:  Több  energia  maradjon  az  emésztés  után,  mint  amennyit  elvesz  az  emésztés   folyamata. Mivel a gyermekek emésztése  még  fejlődés  alatt  áll,  ezért  fontos,  hogy  könnyen   emészthető  ételekkel  táplálkozzanak.  A  gyermekeknek  minden  energiára  szükségük  van a fejlődéshez  mind  a testi, mind az energetikai,  mind  pedig  a  szellemi  fejlődéshez.

MI  JELLEMZI  A  GYERMEKEK  EMÉSZTÉSÉT?

A gyermekek  emésztése  fokozatosan  fejlődik  a  születés  után.  Az  első  fél  évben  a  gyermek   kizárólag   az   anyatejet   – vagy ennek   hiányában   valamilyen   anyatejpótlót   – képes   megemészteni,  ami  táplálékul  és italként  is  szolgál,  emellett  pedig  a  test  védekező  rendszerét   is  építi.  Ez  azért  lehetséges,  mert  az  anyatej  az  anya  véréből  alakul  át,  így  a  gyermek  a  születés   után   a   magzati   táplálékhoz   nagyon   hasonló   táplálékot   tud   magához   venni.   A   gyermek   emésztése  az  anyatejből  vért  és  qit  állít  elő,  ami  testileg,  energetikailag  és  szellemileg  táplálja.   Ugyanez   a   folyamat   megy   végbe,   amikor   elkezd   szilárdabb   ételeket   magához   venni:   a   táplálékból  vér  és  qi  lesz.  Az  így  létrejövő  qi-t,  születés  utáni  qi-nek  hívja  a  Hagyományos  Kínai   Orvoslás  (HKO).  A  születés  utáni  qi  forrása egyrészt  a  táplálék,  másrészt  pedig  a  légzés  során   magunkhoz  vett  oxigén.  A  táplálkozás  egy  olyan  terület,  aminek  minősége,  összeállítása  tőlünk   függ,  és  ezáltal  befolyásolni  tudjuk,  hogy  milyen  mértékben  fejlődik  a  gyermekünk:  milyen  és   mennyi   születés   utáni   qi   keletkezik   a   táplálkozásból.   Ha   könnyen   emészthető,   jó   minőségű   táplálékot   adunk   a   gyermekünknek,   akkor   sok   qi   keletkezik,   és   jól   táplált   lesz,   tehát   megfelelően  fejlődhet.  Ha  nem  megfelelően  étkezik  vagy  számára  nehezen  emészthető, illetve az   emésztését   nagy   mértékben   lehűtő   ételeket   adunk   neki,   akkor   kevesebb   qi   keletkezik, illetve  lerakódások  jöhetnek  létre. Ezek  a  lerakódások  nyálkát  képeznek  a  testben,  és  alkattól   függően  gyulladások,  megfázások,  túlsúly,  allergia  stb. formájában  jelentkeznek.

A  gyomor  és  lép  számára nehezen emészthető  ételek, illetve  az  emésztőrendszert  lehűtő   alapanyagok:

  • hideg,  vagyis  hűtőből  kivett  hideg  étel  vagy  ital
  • hűtő  alapanyagok:  déli  gyümölcsök  (banán,  narancs,  ananász,  mangó  stb.),  joghurt,túró,  görögdinnye,  paradicsom,  uborka
  • száraz ételek:  kenyér,  szendvics,  puffasztott  gabona
  • rossz   ételpárosítás:   hús+tömény   szénhidrát   zöldség   nélkül;   többféle   állati  fehérje+szénhidrát;  sok  hús,  kevés  zöldség
  • összetett  ételek  sok  hozzávalóval
  • hüvelyesek  tejtermékkel  vagy  hússal  párosítva
  • fehércukor,  finomított  élelmiszerekA gyermekek  az  első  hét  évben  utánozzák  a  környezetüket.  Fontos  tehát,  hogy  mi  mit  eszünk,   hogyan   állunk   az   ételhez,   milyen   példát   mutatunk.   Sok   gyerek   az   oviban   vagy   bölcsiben meglepően   jól   eszik,   otthon   viszont   nem.   A   gyermekek   közösségében   azt   csinálja,   amit   a   többiek:   jókedvűen   megeszi   a   többiekkel   együtt   az   ételt.   Az   étkezés   a   gyermek   számára   egy   élmény,  amikor  is  felfedezi  a  világ  egy  aspektusát,  mégpedig  közösen  a  többiekkel.

MIÉRT  FONTOS  A  NAPI  3x  MELEG  ÉTKEZÉS  A  GYERMEKNEK?

Az  emésztés  egy  erjedési  folyamat,  mely  során  a  megevett  étel  a  gyomornedvek  segítségével   elkezd   lebomlani.   Ehhez   a   bomlási   folyamathoz   hőre   van   szükség.   Ha   eleve   meleg   ételeket   eszünk,  akkor  a  testnek  nem  kell  külön  megmelegítenie  az  ételt,  ami  a  gyomorba  kerül  – tehát   a   testnek   nem   kell   plusz   energiát   (qi-t)   hozzátennie   az   emésztés   folyamatához.   Ha   tehát   az   étkezések   nagy   része   meleg   étel,   akkor   a   gyermek   az   emésztése   során   több   energiát   tud   felhalmozni,  mint  amennyire  az  emésztési  folyamat  során  szüksége  van.

TIPPEK

  1. Ne erőltesd, ha a gyerek valamit nem akar megenni. Hagyd, hogy válasszon, és azt egye, amihez kedve van. Ajánlj neki több egészséges alternatívát. Ne menj bele azonban abba, ha mindig ugyanazt szeretné enni, mert lehet, hogy egyszerűen azért van, mert ezeket ismeri a legjobban. Mutass meg neki minél több ehető alternatívát a világból.
  2. Csak olyan dolgokat egyél előtte, amit ő is megehet.
  3. Egyen együtt a közösség, a család.
  4. Ismertesd meg a gyermeket az alapanyagokkal: Hagyd, hogy megfogdossa, megkóstolja,  részt  vegyen  az  elkészítésben.
  5. Vond be a gyermeket a főzésbe. Sokkal nagyobb kedve lesz megkóstolni, megenni olyan ételeket, amelyeknek az elkészítésében ő is részt vett.
  6. A gyermek étele legyen szép, színes és szépen tálald ki. Így lesz kedve megkóstolni, és megenni.