A főtt gabonák fontos szénhidrátforrások, emellett meglehetősen magas a fehérjetartalmuk is. Rendkívül táplálóak, ezért érdemes odafigyelni a gabonák sokszínűségére és változatos felhasználási formáira a gyermekek étrendjében. Egy európai átlagember szinte kizárólag  kenyér  és főtt rizs formájában vesz magához gabonát, pedig a szezonális táplálkozáshoz illeszthető gabonafélék felhasználási formái fantasztikusan gazdag tárházat biztosítanak számunkra. A gabonák összetett szénhidrátnak számítanak, ami annyit tesz, hogy az emésztés folyamata sokkal összetettebb, mint az egyszerű cukor esetében, és így nem rögtön kerül a véráramba. Ilyen összetett szénhidrát még sok zöldség, és a magas fehérjetartalmú hüvelyesek is, ugyanis nem csak a fehérjetartalmuk magas, hanem a szénhidráttartalmuk is. A gabonákban sok a keményítő, az ásványi anyag, a nyomelem és a fehérje. A gabonák fehérjetartalma fajtától függően eltérő lehet, ami a gluténérzékenység szempontjából fontos információ.

A gabonák íze édes, tehát alapvetően a Föld Elemhez tartoznak. Az édes íz mellett minden gabonának van egy kísérő íze is. A termikus hatásukat tekintve nagyon különbözőek az egyes gabonafajták: van frissítő hatású gabona, semleges és melegítő. A gabonák elsődleges hatása az, hogy táplálják a test energetikai rendszerét (a Qit). Emellett számos más hatásuk is van, fajtától függően, többek között például a nyálka és a nedvesség kivezetése, szárító hatás vagy a méreganyagok  kivezetése a testből. A fajtától függően a hatások nagyon  különbözőek lehetnek, és ezeket figyelembe véve az egyes gabonafajták is besorolhatóak a kínai 5 elem szerint.

FONTOS! A hántolatlan  gabonák magas rosttartalma miatt gyakran nehezen emészthetőek, így a gyermekek számára nem igazán jók. Az egész és hántolatlan, illetve nehezen emészthető gabonaszemeket (árpa, búza, zab, rozs) mindenképpen be kell áztatni, mielőtt megfőznénk. A gabonáknak – különösen a hántolatlanoknak – magas a fitinsav tartalma, ami egyrészt az áztatással,  másrészt  a  főzéssel  csökkenthető.  A  fitinsav  megakadályozza  az  ásványi anyagok  és   a   nyomelemek   felszívódását   a   vastagbélben,   ezért   érdemes   arra   törekedni,   hogy   ne   legyen   nagy  mennyiségben  jelen.

A gabonákat ne kombináljuk! Mindig csak egyféle  gabona  szerepeljen  egy  étkezésen  belül.   Különösen  a  gyermekeknél  fontos  ez,  de  a  felnőttek  számára  is  követendő  tanács.  A  boltokban   kapható  gabonapehely-mixek   nem jók, maradjunk mindig a kása készítésekor is egyfajta gabonánál.

Mivel tudjuk csökkenteni a gabonák fitinsav tartalmát?

  • Ne adjunk a gyerekeknek  hántolatlan  gabonát  (búza, rozs, árpa, zab, barnarizs), hanem inkább a hántolt fajtákat részesítsük előnyben. Ha  mégis, mindenképpen áztassuk be egy éjszakára, öntsük le az áztatóvizet, mossuk át, és bő vízben főzzük meg fedő nélkül.
  • Soha  ne  együnk,  különösen  a  gyerekek  ne  egyenek fővetlen  gabonát,  amilyen például  az   áztatott  gabonapelyhek. Ezeknek  nagyon  magas  a  fitinsav tartalma, és  ezért  emésztési   problémákat  okoznak.

Gabonák  csíráztatása:  Könnyebben  emészthetővé  válnak

  • A csíráztatás  hatására  a  gabonaszemekben  lévő  keményítő  cukorrá,  a  fehérje  pedig   peptinekké  és  szabad  aminosavakká  alakul. A  gabonák  vitamin-, enzim- és   ásványianyag tartalma megnövekszik.  Könnyebben  emészthetővé  válnak  csíráztatás   hatására  a  magok,  a  bennük  lévő  hasznos  tápanyagok  pedig  könnyebben  szívódnak   fel.
  • A  csírák  alapvetően  frissítő  hatásúak,  így  oda  kell  figyelni  rá,  hogy  melegítő ételekkel   kombináljuk  – különösen igaz ez a gyerekek étrendjében.
  • Megfőzve  kásaként  is  adható.

KÜLÖNFÉLE  GABONÁK  ÉS  HATÁSAIK

AMARÁNT:

az   egyik   legrégebben   termesztett   növények   közé   tartozik.   Nagyon   magas   a   tápanyagtartalma,   a   gabonák   között   a   legmagasabb   a   fehérjetartalma,   és   magas   a   kalciumtartalma.  Nagyon  jól  termeszthető,  mert  még  szélsőséges  klímán  és  sovány  talajon  is   megterem,   ezért   nagy   szerepe   lehet   az   alultápláltsággal   küzdő   országok   ellátásában.   A   vegetáriánus  étrend  egyik  legfontosabb  alkotó  eleme.  Gluténmentes.  Különösen  fontos  lehet   azok   számára,   akiknek   megnövekedik   hirtelen   a   tápanyagigénye,   tehát   a   gyermekek   táplálkozásában  is.

Hatása:  

  • keserű-édes  ízű,  frissítő  hatású
  • táplálja  a  test  esszenciális  tartalékait
  • táplálja  a  Qit:  betegségek  utáni  felépüléskor,  gyengeség,  kimerültség  esetén
  • szárítja  a  Nedvességet

ÁRPA:

a  hántolatlan  árpa  is  létezik  (ezt  csíráztatásra  szokták  árulni),  árpagyöngy,  és  japán   árpagyöngy   (Hatumughi/YiYiRen).   A   gyermekek   számára   ezek   túlságosan   nehezen   emészthetőek,  így  leginkább  pehely  formájában  használjuk  a  gyermekek  étrendjében.

Hatása:

  • semleges,  enyhén  frissítő  hatású,  édes  ízű
  • táplálja   a   Qit:   testi   és   szellemi   gyengeség,   emésztés   gyengesége,   étvágytalanság, kötőszövetek  gyengesége,  inak  és  izöletek  gyengesége,  bélflóra  zavarai,  túlsúly
  • táplálja a Yint: száraz állapotok, testnedvek hiánya, szomjúság, gastritis, száraz nyálkahártya

BÚZA:

Főtt  gabonaként  nehezebben emészthető mint  a  rizs  vagy  a  köles.  Éjszakára  áztassuk   be,   és   alaposan   főzzük   meg   annak   érdekében,   hogy   ne   okozzanak   emésztési   problémákat.   Gyermekeknek   egész   gabonaszemként   nem   ajánlatos.   Őrölve   vagy   töretként   is   könnyebben   emészthetőek.  Ebben  a  formában  sokkal  inkább  alkalmas  gyermekek  táplálására.

Hatása:

  • frissítő,  édes  ízű
  • hűti  a  hőséget:  nyugtalanság,  szomjúság,  alvászavarok,  éjszakai  izzadás
  • megnyugtatja  a  szellemet:  alvászavarok,  nyugtalanság,  ingerültség
  • táplálja   a   vért:   érzelmi   labilitás,   ingerültség,   alvászavarok,   szívdobogás, álmatlanság

TÖNKÖLYBÚZA:

Alacsonyabb  a  gluténtartalma,  mint  a  búzának,  így  könnyebben  emészthető.   Gyakran   az   enyhe   gluténérzékenységgel   küzdők   is   meg   tudják   enni.   Ez   azért   van,   mert   nem   nemesített  fajta,  hanem  egy régi  búzafajta,  Dél-Kelet  Ázsiából  származik,  és  több mint 9000 éve   került   a   Közel-Keletre.   Onnan   terjedt   el   Európában.   A   12.   századi   német   Hildegard   von   Bingen   szerzetesnő   misztikus   írásai   révén   terjedt   el   újra Európában,   és   ma   újra   nagy népszerűségnek  örvend.  Sokkal  ellenállóbb  mint  a  búza,  ezért  nem nagyon kell permetezni. Ez a  másik  legnagyobb  előnye.

Hatása:

  • semleges-melegít,  édes
  • táplálja   a   Qit:   hamenés, száraz széklet, szorulás, krónikus emésztési gyengeség, bélflóra  zavarai,  gyengeség,  koncentrációs  problémák
  • táplálja   a   Yint:   szárazság,   tetsnedvek   hiánya,   testi   gyengeség,   soványság,   éjszakai izzadás,  gyermekeknél  hiperaktivitás
  • táplálja  a  Vért:  alvászavarok,  vérszegénységFONTOS! A búza  és  a  tönkölybúza  hatását olvasva talán  egyértelművé  válik,  hogy  miért adják   a hagyományos   magyar   konyhában   gyerekeknek   dara   formájában. A   tejben   főtt   dara   – tejbegríz   – megnyugtatja   a   gyermeket,   ezért   is   szerepel   hagyományosan   is   a   gyermekek   étrendjében.  Sokszor  vacsorára  kapják, ami különösen  nyugtalan  gyerekeknek  nagyon  jó,  akik nehezen tudnak este elaludni.

HAJDINA:

a  kereskedelmi  forgalomban  gyakran  pirítva  árulják,  és  barna  színű.  Vegyünk  inkább   világos,  pirítatlan  hajdinát,  és  pirítsuk  meg  mi  magunk  főzés  előtt.  Gluténmentes gabona.

Hatása:

  • semleges  hatású,  édes-kesernyés
  • táplálja a Qit: kimerültség,  emésztés  gyengesége,  hasmenés,  étvágytalanság
  • szabályozza  és  megmozdítja  a  Qit:  hányinger,  hányás,  hidege  kezek  és  lábak

Tipp  az  elkészítéskor: Mindig  mossuk  át  forró  vízzel,  mert a  héjában  lévő  fagopyrin  forró   vízben  oldódik.  Ezt  jó  kimosni  belőle  még  főzés  előtt,  mert  allergiát  – bőrviszketést,  puffadást – okozhat

KÖLES:

jóízű,  édeskés,  könnyen  emészthető,  és  a  legtöbben  nagyon  szeretik,  könnyen  lehet   belőle  kását,  édességet,  felfújtat,  köretet,  töltött  zöldséghez  tölteléket  készíteni. Az  egyik  legősibb  gabonának  tartják,  ugyanis  már  Kr.e  5000-ben is termelték,  a  középkorban   alapélelmiszer  volt,  gluténmentes gabona.

Hatása:

  • édes,  szárító  hatású,  enyhén  vízhajtó,  enyhén  melegít/semleges
  • táplálja  a  Qit: kimerültség,  étvágytalanság,  idegi  gyengeség,  gyenge  kötőszövetek,  izmok  gyengesége,  inak  gyengesége,  cukorbetegség,  hányinger
  • szárítja   a   nedvességet, átalakítja   és   kivezeti   a   nyálkát:   kandida,   gombás  betegségek,  nyálkaproblémákTipp  az  elkészítéskor: Mindig  mossuk  át  forró  vízzel,  majd  csöpögtessük  le,  hogy  a  keserű  ízt   kimossuk   belőle.   Szárazon   pirítsuk   meg,   amíg   megszárad   és   elkezd   pirított   illatot   árasztani,   ezután  öntsük  fel  vízzel.

KUKORICA:

Európában  általában  őrölt  formában,  kukoricadaraként  (polenta)  kerül  az  asztalra. Energiában   gazdag,   gyorsan   energiát   ad,   nincs   benne   glutén,   mégis   sokan   nem   tudják   enni,   akik  gluténérzékenyek,  nem  magas  a  fehérjetartalma,  ezért  érdemes  odafigyelni  a  megfelelő   mennyiségű  fehérje  fogyasztására,  ha  gyakran  esszük.

Hatása:

  • semleges  hőhatású,  édes  ízű
  • harmonizálja  az  emésztést  és  táplálja  a  Qit
  • táplálja  a  Qit:  táplálja  a  gyomrot,  segíti  az  emésztést,  étvágytalanság,  energiahiány,  vércukoringadozás

Tipp  az  elkészítéskor: Érdemes  az  apróra  őrölt  változatot  vásárolni,  mert  az  sokkal  hamarabb   megfő.  A  nagyobbra  őrölt  kukoricakását  sokáig  – akár  40-50 percig is – kell  főzni.

RIZS:

rengetegféle  rizs  létezik,  kb.  8000  félét  különböztetünk  meg Gluténmentes  gabona.  A reformtáplákozás által  javasolt  barnarizs  nem  feltétlenül  jobb,  mint  a  fehérrizs.  A  fehérrizs   sokkal   könnyebben   emészthető,   így   gyermekek   számára   sokkal   inkább   ajánlható,   mint   a   hántolatlan  fajták.

Hatása:  

  • semleges,  édes
  • hosszú   szemű   rizsfélék:   nagy   mennyiségben   szorulást   okozhatnak   erre hajlamos embereknél
    o basmati  rizs:  nyálka  oldása  és  kivezetése és  qi  szabályozásao hosszú  szemű  rizs:  táplálja  a  qit
  • kerek  szemű  rizsfélék:
    o táplálja a qit: hasmenés (hosszan   főzött   rizskása),   étvágytalanság,  hányinger
    o méregtelenít

Tipp  az  elkészítéskor: Mindig  mossuk  át,  majd  szárazon  pirítsuk  meg.  Nagyon  jó  és  tápláló  étel   a  hosszan  főtt  rizskása,  amit  legalább  2  órán  át  főzünk  5-7x  mennyiségű  vízzel.

ROZS:

A kemény  héja  miatt  sokáig  kell  főzni,  előtte  pedig  érdemes  beáztatni. Gyerekeknek főtt  gabona  formájában  nem  ajánlott. Általában  kenyér  sütéséhez  használják.

Hatása:

  • semleges-frissítő  hatású,  édeskés,  enyhén  keserű ízű
  • oldja  és  kivezeti  a  nyálkát:  túlsúly
  • szabályozza   a   qi   mozgását: máj   funkció   gyengesége,   szívritmus   zavarok, szabálytalan  légzés

QUINOA:

Az  egyik  legősibb  kultúrnövény.  Nagyon  jó  fehérjeforrás,  elsősorban  azért,  mert   mind   a   9   esszenciális   aminosavat   tartalmazza.   Gluténmentes. Rengeteg   jó   tulajdonsága   mellett   meg   kell   említenünk,   hogy   csak   Dél-Amerikában   terem   meg,   így   elég   komoly   környezeti   megterhelést   okoz   a   szállítása.   Divatgabona   mostanában,   így   erre   érdemes   fokozottan figyelni.

Hatása:

  • semleges,  enyhén  melegítő  hatású,  édes-savanyú  ízű
  • táplálja a qit: testi kimerültség, energiahiány, serkenti a vérkeringést, serkenti az emésztést

ZAB:

közel   3000   éves   kultúrnövényünk. Jangosító,   élénkítő   hatása   jól   kiaknázható   testi   kimerültség  és  krónikus  energiahiány  esetén.  Segíti  a  növekedést.

Hatása:

  • semleges,  enyhén  melegítő  hatású,  édes-keserű ízű
  • táplálja  a  qit:  táplálja  a  test  védő  qijét,  táplálja  a  test  majd minden  szervének  qijét  (tüdő,   lép,   szív,   vese),   emésztés   gyengesége (puffadás,   anyagcsere-zavarok), szorulás,   túlsúly,   csontok   gyengesége,   energiahiány,   lassú   fejlődés,   levertség,   kimerültség,  immunrendszer  gyengesége

HOSSZAN FŐTT  GABONAKÁSA

  1. A  gabonát  mossuk  meg,  majd  szűrőn  csepegtessük  le.
  2. Ezután   száraz,   felmelegített   serpenyőben   kevergetve   pirítsuk   addig,   amíg meg nemszárad.  Öntsük  fel  a  4-5 csésze  vízzel.
  3. Fedjük  le,  és  lassú  tűzön  2  óráig  főzzük  fedővel  letakarva – vagy amíg  az  összes  vizet  elnem  fövi.

Tárolás: Forrázzunk  ki  befőttes  üvegeket  fedővel  együtt.  Szedjük  bele  a  forró  kását  és   azonnal  zárjuk  le.  Hideg  vízbe  állítva  hűtsük  ki.  Hűtőben  tárolva  hetekig  eláll.

Tálalás: A   hosszan   főzött   gabonakását   tálalhatjuk   édesen   vagy   sósan   egyaránt.   A   sós   verziónál  fűszerekkel  párolt  zöldséget  szolgálunk  fel  mellé,  amit  zöldfűszerekkel  ízesítünk   tovább,   olajjal   locsolunk   meg   és   magokkal   szórjuk   meg/1-2   evőkanál   főtt   és   pürésített   hüvelyest  ehetünk  még  hozzá.

PÁROLT/FŐTT GABONA ELKÉSZÍTÉSE:

  1. A gabonát mossuk meg, majd szűrőn csepegtessük le.
  2. Felmelegítesz   egy   edényt,   benne   szárazon   addig   pirítod   kevergetve   a   gabonát,   amíg   elkezd  kellemes  pirított  illatot  árasztani.
  3. Felöntöd  2x  mennyiségű  vízzel  (1  csésze  rizshez  2  csésze  víz).
  4. Felforralod,  majd  leveszed  a  lángot,  és  fedő  alatt  alacsony  lángon  (épp  hogy  pötyögjön) főzöd  puhára  kb.  20  perc  alatt.  Ha  igényled,  miután  felfőtt  tehetsz  bele  egy  kevés  sót.   Mire  elkészül,  elfogy  a  folyadék  alóla.