A kissé hosszúra nyúlt idei télben, a hideg, jeges és csúszós téli napokon talán még fontosabb a tudatos táplálkozás a test tartalékainak megőrzése és a betegségek megelőzése érdekében történő védelme miatt, mint bármelyik másik évszakban. Molnár Klára diplomás táplálkozási szakértőnk téli tanácsait olvashatjátok az alábbiakban. Több, fontos részlet is következik ehhez kapcsolódóan a blogon a napokban.

Mik is a legfontosabb teendőink télen?

  1. A hideg ellensúlyozása melegítő alapanyagokkal és ételekkel
  2. A test tartalékainak megőrzése, az esszencia táplálása
  3. A test regenerációs folyamatainak támogatása

A”hogyan?”-ok itt következnek:

  1. A HIDEG ELLENSÚLYOZÁSA MELEGÍTŐ ALAPANYAGOKKAL ÉS ÉTELEKKEL

  • melegítő levesek
  • egytálételek, raguk
  • sült ételek
  • húsételek, különösen sütve és levesként
  • meleg reggeli: hosszan főtt gabonakásák, zabkása, gabonákból főzött kásák
  • melegítő fűszerek: friss gyömbér, fahéj, kardamom, kakaópor, szegfűszeg, szerecsendió, borókabogyó, kakukkfű, rozmaring, köményfélék, babérlevél,
  • meleg étkezés naponta 3x
  • melegítő italok, meleg italok, teák
  • hűtő ételek, alapanyagok kerülése

A test energetikai tartalékai és hőháztartásának irányítása a vesékből származik. Ezért fontos, hogy télen, hideg időben vigyázzunk rá, tartsuk melegen kívülről és belülről egyaránt. Kívülről a meleg ruha segít, és a fej és a fülek, nyak védelme mellett a lábak és a derék melegen tartására érdemes odafigyelni. A vesék a medence területéhez tartozik, és a lábak, illetve a derék kapcsolódik hozzá. Ezek azok a területek, amiken keresztül a felfázások is be tudnak kúszni a testbe. A felfázások során a vese és a húgyhólyag érintett, és ezek a szervek azok, amikben ilyenkor gyulladások jelenhetnek meg. Ezek elkerülésére a külső melegítés is nagyon fontos, amellett hogy belülről is fűtjük a testet: a hűtő ételek kerülésével és a melegítő ételek fogyasztásával. Belülről a melegítő fűszerek, alapanyagok, főtt ételek (nyers helyett), húsok hatnak melegítőleg a testre.

Mindez a gyermekek estében még inkább igaz, mivel a gyermekek egész energetikai háztartása eléggé instabil még. Különösen az első 7 évben figyeljünk oda nagyon arra, hogy a fázós gyerekek télen rendesen fel legyenek öltözve, és semmiképpen ne etessük őket semmilyen hűtő, hideg étellel, alapanyaggal. Mindig törekedjünk a melegítésükre. Az állandóan izzadó gyerekek esetében kérdés, hogy ez a többlet hő honnan jön. Minden esetre arra figyeljünk, hogy őket viszont ne fűtsük túl a hideg időben. Ami nagyon fontos azonban: az izzadós gyerekeket sem kell hűteni télen, mert az túlságosan lelassítja az emésztést.

FONTOS! Ha gyakran izzad a gyerek, akkor vigyázzunk a melegítő ételekkel, mert fokozhatják a problémákat. Ebben az esetben a zab helyett semlegesebb gabonából érdemes kását készíteni, a melegítő fűszereket pedig ellensúlyozni semleges alapanyagokkal.

  1. A TEST TARTALÉKAINAK MEGŐRZÉSE, AZ ESSZENCIA TÁPLÁLÁSA

  • melegítő ételek
  • hosszan főzött csontleves vagy húsleves friss gyömbérrel, zöldfűszerekkel, borókabogyóval
  • savanyú alapanyagok (kevés, de rendszeresen): savanyú káposzta, citrom, csipkebogyó, homoktövis
  • halak
  • magas tápanyagtartalmú ételek: gesztenye, mák, tojás, dió, aszalt gyümölcsök, amaránt, szezám, hüvelyesek
  • idényzöldségek: kelbimbó, kelkáposzta, retek, hagymafélék, édesburgonya, krumpli, sütőtök, zeller, cékla
  • szezonális gyümölcsök kompótként: alma, körte, aszalt gyümölcsök

Az esszencia a test aranytartaléka. Ugyancsak a vesékhez kapcsolódik, ott raktározódik. Az esszencia egy részben a szüleinktől örökölt hajlamokat, energiát, testi, energetikai és szellemi adottságokat jelenti. Másik részben a táplálékból, harmadik részben pedig a légzésből származik. Ha nem is akarunk részletesen belemenni ezek egymáshoz való viszonyába, akkor is kijelenthetjük, hogy a raktárkészleteink, tehát az esszencia megőrzéséhez az egyik legjobb módszer, ha megfelelően táplálkozunk. Az ételből a test azonnal használható energiát állít elő – feltéve, ha ez az étel könnyen emészthető és a test számára egyszerűen átalakítható. Ezért fontos a megfelelő táplálkozás. Emellett pedig azért, mert minél több és jobb minőségű energia áll rendelkezésére a testnek a táplálkozásból (és a légzésből), annál kevesebbet használ el a raktárkészleteiből. Az arányok aszerint tolódnak a három rész között – a szülőktől örökölt esszencia, táplálékból és levegőből származó esszencia –, ahogyan mi ezt tudatosan irányítjuk: minél tudatosabbak vagyunk afelől, hogy mit, miért, mennyit eszünk, annál inkább esélyes, hogy meg tudjuk őrizni az esszenciát. Az esszenciára nem másért van szükségünk, hanem azért, mert ez biztosítja számunkra az élet alapját. A hosszú és egészséges élethez esszenciára van szükségünk. Ha a szülőktől örökölt esszenciánk elfogy, meghalunk. Ha a szülőktől örökölt esszencia eredendően gyenge, akkor fejlődési rendellenességek mutatkoznak meg a gyermekeknél. Ha az esszencia erős, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy bármit megengedhetünk magunknak. Ez az az eset, amikor nem vigyázunk eléggé magunkra, nem figyelünk oda, és elpazaroljuk az esszenciát: éjszakázással, túlfűtött nemi élettel, túlhajszoltsággal, kevés alvással. Az esszencia komoly kimerülése többek között a manapság gyakori civilizációs betegség is, a burn out.

A gyermekeink esetében a táplálkozás mellett arra is oda érdemes figyelnünk, hogy megtalálják a saját határaikat és egyensúlyukat az életben. A túl sok tevékenység, a teljesítményre való törekvés, a stressz nagyon komolyan az esszencia rovására megy. Sokat segíthet nekik ebben egyrészt, ha mi példát mutatunk, és nem hajszoltan élünk, hanem hagyunk magunknak időt pihenésre és kikapcsolódásra is, s nem utolsó sorban velük is türelmesek vagyunk. Másrészt pedig figyeljünk oda arra is, hogy ne hajszoljuk bele a gyermekeinket a manapság olyannyira szokásos teljesítmény-centrikus és elfoglalt gyermekkorba. Figyeljünk rá, hogy neki mennyi elég az elfoglaltságokból, és hagyjunk neki szusszanásnyi időt az elfoglaltságok között. Nem biztos, hogy az iskola mellett öt különórára kell járnia…

  1. A TEST REGENERÁCIÓS FOLYAMATAINAK TÁMOGATÁSA

  • pihentető alvás éjszaka és napközben
  • könnyen emészthető, melegítő vacsora

Egy könnyű vacsora a test hormontermelését egyensúlyba hozza, és megteremti a regenerálódási folyamat lehetőségét: ez az az időszak, amikor a test megszabadul a felesleges lerakódásoktól.Ez felnőtteknél általában az éjszaka, gyermekeknél az éjszaka mellett napközben is szükség van pihenő időszakokra.

A nyugati kutatások alapjában véve a hormonháztartás működésében találnak magyarázatot a nyugodt és mély alvás regenerációs szerepére. Sötétedéskor a tobozmirigy elkezd melatonint termelni, melynek termelődése este 10 és hajnal 1 között a legaktívabb. A melatonin a test ciklusainak szabályozásában játszik kiemelten fontos szerepet. A természetes folyamatokat megzavarhatja, ha este nem sötétben vagyunk vagy nappal nincs elég világos – ez egy magyarázat az északi népek depressziójára. A melatonin szabályozza az alvásciklusokat, nyugalmi állapotba hozza a testet, emellett pedig a test elöregedett sejtjeit „takarítja ki” a testből.

A melatonin termelődésének mértéke a fényviszonyokhoz kötött: sötétben kezd el termelődni – télen tehát korábban, míg nyáron később. Az a jól ismert mondás tehát, hogy érdemes a nappal feküdni és kelni, itt kap tudományos magyarázatot. Sokkal pihentetőbb lesz tehát az alvásunk, ha viszonylag korán fekszünk tehát, és felkelünk mi is, miután a nap felkel. Emellett az is fontos, hogy legalább 8 órát fekve, lehetőleg alvással töltsünk – különösen télen.

Mivel nyáron hosszabbak a nappalok, ebben az időszakban kevesebb melatonin termelődik a testben. A melatonin termelődése a test öregedésével is csökken. Ugyan nincsenek egyértelmű tünetei az alacsony melatonin szintnek, öregkorban és felületesen alvóknál gyakran találunk alacsony melatonin-értéket.

A melatonin termelődéséhez fehérjére van szükség, mégpedig olyan formában, amit az emésztőrendszer már részben megemésztett. Érdemes tehát a napi fehérjeadagot – hús, hal, hüvelyesek, gomba, magok – inkább napközben, leginkább ebédre megenni, hogy a testnek legyen ideje megemészteni. Az is fontos, hogy ne együnk este az emésztőrendszer számára túlságosan megterhelő ételeket, ugyanis ekkor a melatonin termelődése akadályozott.

A Hagyományos Kínai Orvoslás a Máj funkciókörhöz köti a pihentető alvást. Ha a máj nincs túlságosan megterhelve, és így megfelelő mennyiségű és minőségű vér áramlik vissza éjszakára a májba, akkor nyugodtan tudunk aludni. A májat a kiadós, nehéz vacsorákkal terheljük meg leginkább, mert ilyenkor a benne lévő vér az emésztés folyamatában vesz részt, ahelyett hogy a májban tárolódna éjszakára. Ez a hiányzó vér okozza a nyugtalan, sok vagy nyugtalan álommal teli, felületes alvást. Máj Vér Hiányt okozhat még folyamatos vagy hirtelen stressz is, mert ilyenkor a vér a végtagokba áramlik, ahelyett hogy a májban nyugodna, illetve megreked a Qi, mely hosszú távon ugyancsak gyakran okoz Vér Hiányt. A másik fontos tényező a Vér Hiány kialakulásakor a számítógép képernyője: a folyamatos, hosszú távú, főleg esti képernyőnézés kiszárítja a szemet, és ez hosszú távon a Máj Vérét emészti fel. A vér mennyisége mellett a minősége is fontos szempont: sokan tapasztalják, hogy megfelelő mozgás esetén sokkal pihentetőbben tudnak aludni, aminek magyarázata nagyon egyszerű: a mozgás során a májból a végtagokba és a test többi részébe áramlik a vér, felgyorsul a vérkeringés. Miután befejeztük a mozgást, a Májba friss vér áramlik vissza.