Mit is együnk télen, ami táplál, erősít, megvéd minket és a gyerekeket a betegségektől? Milyen zöldséget, gyümölcsöt, húst, hüvelyest és fűszert használjunk? Ezekre a kérdésekre ad minden részletre kiterjedő, alapos választ Molnár Klára táplálkozási szakértőnk. Olvassátok, alkalmazzátok, és használjátok ezeket az alapanyagokat addig is, amíg ki nem tavaszodik.

GABONÁK: amaránt, köles, zabpehely, zab, quinoa, rizs (basmati vagy kerekszemű, rizottórizs), vadrizs

AMARÁNT: az egyik legrégebben termesztett növények közé tartozik. Nagyon jól termeszthető, mert még szélsőséges klímán és sovány talajon is megterem, ezért nagy szerepe lehet az alultápláltsággal küzdő országok ellátásában. Magyarországon is terem, sokszor dísznövényként látni kertekben. Gluténmentes gabona. Nagyon magas a tápanyagtartalma, a gabonák között a legmagasabb a fehérjetartalma, és magas a kalciumtartalma, ezért a vegetáriánus étrend egyik legfontosabb alkotó eleme lehet. Különösen fontos lehet azok számára, akiknek megnövekedik hirtelen a tápanyagigénye, tehát a gyermekek és a várandósok táplálkozásában is.

Hatása:

  • keserű-édes ízű, frissítő hatású
  • táplálja a test esszenciális tartalékait
  • táplálja a Qit: tonizálja a Tüdő Qi-jét, serkenti az emésztést, betegségek utáni felépüléskor, gyengeség, kimerültség esetén, szülés után, várandósság és szoptatás alatt
    • elsősorban a Vese, a belek, a Lép és a Tüdő Qi-jét táplálja hatékonyan
  • szárítja a Nedvességet

RIZS: rengetegféle rizs létezik, kb. 8000 félét különböztetünk meg. Gluténmentes gabona. Az emésztés harmonizálásában és a Tüdő táplálásában tölt be fontos szerepet.

Hatása:

  • semleges, édes
  • hosszú szemű rizsfélék: nagy mennyiségben szorulást okozhatnak erre hajlamos embereknél
    • basmati rizs: nyálka oldása és kivezetése és qi szabályozása
    • hosszú szemű rizs: táplálja a qit
  • kerek szemű rizsfélék:
    • táplálja a qit: hasmenés (hosszan főzött rizskása), étvágytalanság, hányinger
    • méregtelenít
      • elsősorban a Lép, Gyomor, Tüdő és belek Qi-jét táplálja

ZAB: közel 3000 éves kultúrnövényünk. Yangosító, élénkítő hatása jól kiaknázható testi kimerültség és krónikus energiahiány esetén. Segíti a növekedést. Az alábbi hatások csak az egész zabszemekre érvényesek megfőzve, nem a zabpehelyre.

Hatása:

  • semleges, enyhén melegítő hatású, édes-keserű ízű
  • táplálja a Qit: táplálja a test védő Qijét, táplálja a test majd minden szervének Qijét (tüdő, lép, szív, vese), emésztés gyengesége esetén nagyon hasznos (puffadás, anyagcsere-zavarok), szorulás, túlsúly, csontok gyengesége, energiahiány, lassú fejlődés, levertség, kimerültség, immunrendszer gyengesége
  • nyugtató hatású: alvászavarok, nyugtalanság, koncentrációs zavarok, elvonási tünetek
    • elsősorban a Lép, Gyomor, Szív, Tüdő, belek és a Vese Qi-jét táplálja

QUINOA: Az egyik legősibb kultúrnövény. Nagyon jó fehérjeforrás, elsősorban azért, mert mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza. Magas a kalciumtartalma is. Gluténmentes gabona. Rengeteg jó tulajdonsága mellett meg kell említenünk, hogy csak Dél-Amerikában terem meg, így elég komoly környezeti megterhelést okoz a szállítása.

Hatása:

  • semleges, enyhén melegítő hatású, édes-savanyú ízű
  • táplálja a qit: testi kimerültség, energiahiány, serkenti a vérkeringést, serkenti az emésztést
    • elsősorban a Vese, a Szívburok és a Lép Qi-jét táplálja

VADRIZS: A vadrizs tulajdonképpen nem is gabona – ahogyan az amaránt vagy a quinoa sem –, hanem egy fűfélének a magja, azaz termése. Gluténmentes, könnyen emészthető, és nagyon magas a tányanyagtartalma.

Hatása:

  • semleges, édes-keserű ízű
  • táplálja a qit és a vért: testi kimerültség, gyenge emésztés, hideg medence és hát, hidegérzet, fázás, vérszegénység, vérhiány
    • elsősorban a Vese, Lép Qi és a Húgyhólyag Qi-jét táplálja

ZÖLDSÉGEK

  • csípős, ezért oldja a nyálkát, táplálja a tüdőt, köhögés, megfázás estén hatékony: karfiol, jégcsapretek, fekete retek, karalábé
    • hagymafélékből keveset: póréhagyma, újhagyma
  • melegítő, táplálja az emésztést, veséket és a tüdőt: édesburgonya, sütőtök
  • melegítő, enyhén csípős, az emésztést tápláló: édeskömény
  • semleges-enyhén melegít, táplálja az emésztőrendszert, táplálja a test védekező rendszerét (immunerősítő), kimerültség esetén energiával tölt fel, táplálja a veséket, segíti a test energiaháztartását megőrizni: sárgarépa, burgonya, zeller, cékla, petrezselyemgyökér, pasztinák, savanyú káposzta
  • melegítő, táplálja a gyomrot, kivezeti a hőséget megfázáskor: kelkáposzta, fekete retek, jégcsapretek, karalábé
  • gyermekeknek keveset, de hasznos, mert melegítenek, szétoszlatják a külső hideget, táplálják a test melegét: újhagyma, fokhagyma, póréhagyma, friss gyömbér

GYÜMÖLCSÖK

  • táplálja a tüdőt, oldja és kivezeti a nyálkát: alma, körte
  • összehúzó hatású, táplálja a vért: gránátalma, kékáfonya
  • semleges hatású, nedvesíti a nyálkahártyákat: szőlő, birsalma/körte
  • déligyümölcsök belefőzve az ételbe, vegyszermentesen termelt és tárolt gyümölcsök, héját frissen belereszelni az ételbe (héja oldja és kivezeti a nyálkát, leve hűt, nedvesíti a száraz állapotokat): grapefruit, narancs, citrom
  • aszalt gyümölcsök belefőzve az ételekbe (kén és cukor nélkül tartósítva): melegítő hatásúak, koncentrált energiaforrások, táplálják a vért
    • mazsola, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, aszalt füge, aszalt vörös áfonya, datolya

HÚSOK – melegítő hatásúak, energiát adnak. Fontos azonban, hogy a húsok nehezen emészthetőek, gyerekeknek ezért érdemes darálva készíteni, és sok párolt zöldséggel tálalni.

  • csirke, csirkemáj, marhahús, kacsa

CSIRKE: Melegítő és dinamizáló hatású, ezért megfázásos betegségeknél, nátha, influenza, tüdő- vagy mandulagyulladás esetén ne használjuk, mert felerősíti a problémát, a gyulladást.

Hatása:

  • melegítő, édes ízű
  • táplálja a qit és a vért: testi kimerültség, vérszegénység, vérhiány, gyenge emésztés, étvágytalanság
  • elsősorban a Vese és Lép Qi-jét táplálja

CSIRKEMÁJ: Nagyon magas a tápanyagtartalma, jól táplálja a vért és a qit. Gyerekek számára kifejezetten nagyon jó alapanyag. Mivel a máj egy méregtelenítő szervünk, különösen oda kell figyelni a jó minőségre. Csak és kizárólag gyógyszerek nélkül nevelt állatok máját érdemes megenni emiatt. Mivel a gyerekek szervezete még nem teljesen stabil, ezért nekik különösen fontos, hogy csak vegyszermenetes alapanyagokat adjunk.

MARHAHÚS: A marhahús egy jól kezelhető alapanyag. Gyerekeknek elsősorban levest készítsünk belőle, és darált húsként ragukat.

Hatása:

  • melegítő, édes ízű
  • táplálja a qit és a vért: gyenge emésztés, levertség, kimerültség, felszívódási zavarok, energiahiány, cukorbetegség, végtagok gyengesége, gyenge térdek, derékfájás, lumbágó, vérszegénység, száraz tünetek
  • elsősorban a Lép és Gyomor, illetve a Vese Qire hat táplálóan

KACSA: A kacsa egy igazán jó téli alapanyag, mert nem olyan erősen melegítő hatású mint a többi hús, mégis nagyon tápláló, ami elsősorban a bőre alatt lévő zsírréteg miatt van. Egy nagy előnye, hogy viszonylag könnyű jó minőségben hozzájutni – kacsahúshoz és kacsamájhoz egyaránt.

Hatása:

  • frissítő, édes ízű
  • táplálja a qit és a vért: táplálja a test energiaraktárait, gyenge emésztés, kimerültség, energiahiány, gyomorfájdamak, derékfájás, térdfájdalmak
  • elsősorban a Lép és Gyomor, illetve a Vese Qire hat táplálóan

FŰSZEREK – melegítenek, segítik az emésztést

  • ánizs, görögszéna, édeskömény, római kömény, kömény, koriander, babérlevél, szerecsendió, mustármag, kardamom, fahéj, borókabogyó, szerecsendió, szegfűszeg, szegfűbors, bors, mustármag,
  • friss (vagy szárított): petrezselyemzöld, rozmaring, kakukkfű, lestyán, majoránna, zsálya, szurokfű
  • kevés, de hasznos, mert belülről melegítenek, oldják a nyálkát: friss gyömbér, fokhagyma, torma
  • átalakítják és kivezetik a nyálkát: bio, tehát kezeletlen citrusok leve és héja belefőzve az ételbe: citrom, narancs, grapefruit, mandarin

MAGOK

Magas a tápanyagtartalmuk és a zsírtartalmuk, így nagyon jól táplálja a testet, különösen a hideg időben. Nehezen emészthetőek, ezért fontos, hogy beáztassuk, mielőtt használjuk. Ha nincs idő áztatni, vagy elfelejtettük, akkor főzzük bele az ételbe. Bővebben lsd. a csatolt anyagban.

  • belefőzve az ételekbe, beáztatva vagy krémként: dió, törökmogyoró, kókusz, tökmag, lenmag, gesztenye, szezám (fekete, fehér, sárga), napraforgómag

OLAJOK ÉS ZSÍROK

Használatuk különösen télen fontos – gyerekeknek is –, mert melegítenek. Hatásaikat egy külön bejegyzést szentelünk hamarosan.

  • vaj
  • nyersen: tökmagolaj, olívaolaj
  • főzéshez: nem finomított kókuszolaj, tisztított vaj, repceolaj
    • ha csak pároláshoz használod, nem pirításhoz, akkor lehet olívaolajat és vajat is használni, mert nem ég meg ilyen hőmérsékleten

HÜVELYESEK

Magas a fehérjetartalmuk, viszont nehezen emészthetőek, ezért a főzésnél az alábbiakra figyeljünk oda. (Bővebben róluk is írunk egy következő bejegyzésben.)

  • kevés, mert nehezen emészthető, ezért pürésítve és/vagy levesnek: csicseriborsó, fehérbab, lencse, vörös bab

Hüvelyesek elkészítése:

1. A szárított hüvelyeseket be kell ázatni egy éjszakára (min. 8 órára).

2. Az áztatóvizet leöntjük.

3. Friss, hideg vízben feltesszük főni fedő nélkül, fűszerekkel: babérlevél, kömény vagy római kömény.

4. A keletkező habot leszedjük a tetejéről.

5. Puhára főzzük.

6. A főzővizet kiöntjük, a hüvelyest szűrőben átmossuk.

7. Ha leves készül belőle, alaplével felöntve dolgozunk tovább.

Ez az elkészítési mód a puffadás és bélgázokat okozó fitinsavakat kioldja a hüvelyesekből az áztatás és a főzés során. Ezért kell az áztató és a főzővizet egyaránt kidönteni. Megfelelően fűszerezve a hüvelyeseket, még inkább segíthetjük ezt. Fűszerek: babérlevél, köményfélék, koriandermag, kevés friss gyömbér