A reggeli kásákhoz, az ebédre készített zöldség krémlevesekhez és az uzsonnára készített krémekhez télen is sok és sokféle magokat használtunk a Ficserkében. Diót, tökmagot, mogyorót, mandulát, napraforgómagot. Itt most Molnár Klára táplálkozási tanácsadónk tippjei, hogy ezek a magvak könnyebben emészthetőek legyenek gyereknek, felnőttnek egyaránt:

A dió és mogyoróféléket tulajdonképpen csíráztatjuk, amikor áztatjuk, csak nem növesztenek hajtásokat. Az áztatás segít aktiválni a magokban lévő enzimeket, és így a tápanyagok sokkal könnyebben hozzáférhetőek lesznek az emberi emésztés számára. Ha kevés sót adunk az áztatóvízhez, semlegesíti a fitinsavakat. Mivel az enzimek aktiválódnak, ez a magokban lévő zsírokat elkezdi felemészteni. Ezért is mondhatjuk, hogy könnyebben emészthetőek így a magok. Emiatt azonban az áztatott magokból készített krémek kevésbé krémesek, hiszen a magoknak az áztatás után kevesebb a zsírtartalmuk.

Lássuk a különböző magvakat, azok áztatási idejét és felhasználását:

  • törökmogyoró, mandula, dió, pisztácia

Áztatás: 24 óra 3x mennyiségű vízben, kevés sóval (1 liter vízhez ¼ teáskanál só).

Tárolás: Szűrjük le alaposan, és lezárva hűtőben tároljuk 1 hétig.

  • hántolt tökmag és hántolt napraforgómag

Áztatás: 2 óra

Hozam: 1,5x

Áztatás: A magokat tedd egy tiszta üvegbe, mosd át, szűrd le és öntsd fel 3x mennyiségű vízzel. Keverd meg, hogy biztosan minden magot érje a víz. Áztasd 2 órán keresztül szobahőmérsékleten. Szűrd le egy szűrővel. Ekkor a magoknak nincs hajtása, a csírázási folyamat viszont már elkezdődött.

CSÍRÁZTATOTT MAGOK, DIÓ- ÉS MOGYORÓFÉLÉK FELHASZNÁLÁSA

Nyersen: sűrítőanyagként beleturmixolva ételekbe (szószok, levesek, italok), pirítva, magtejnek, magkrémnek, ledarálva pástétomok alapjaként.

Pirítva: Melegítsük elő a sütőt 150°C-ra. Áztatás után szűrjük le a magokat, terítsük szét egy sütőlemezen, és pirítsuk addig, amíg aranybarnák nem lesznek – kb. 25-30 percig. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni. Tegyük egy légmentesen záródó üvegbe, és szobahőmérsékleten tároljuk 1 hónapig.

Az így előkészített magokat szórhatjuk levesekre, főzelékekre, párolt zöldségekre, zöldségpástétomokkal megkent kenyérre, salátára. Nekem ezek jutnak eszembe, de a kreativitásnak csak a saját képzelőerőnk szabhat határt. 😉

Magtejként: Szűrjük le áztatás után. Piríthatjuk is, de nem feltétlenül szükséges. Egy turmixgépben 1:1 arányban öntsük fel a magokat vízzel, és turmixoljuk le – kb. 3 perc nagy teljesítményű mixerben. Szűrjük le egy sűrű szövésű kendőn keresztül, fogjuk fel egy edényben a magtejet. Hűtőben hagyjuk így lecsöpögni, majd reggel fogjuk össze a kendő sarkait, és nyomjunk ki annyi folyadékot belőle, amennyit csak tudunk. Légmentesen záródó üvegben 3-4 napig eláll. A sűrűjét használhatjuk levesek sűrítésére, pástétomok készítésekor.

Magkrémként: Az áztatott magokból készül magkrémek nem annyira krémesek, mint a nem áztatott társaik, ugyanis az áztatás során felszabaduló enzimek elkezdik felemészteni a magban lévő zsírt. Emiatt könnyebben emészthető lesz a magkrém, viszont kevésbé krémes.

A magokat tegyük nagy teljesítményű konyhai robotgépbe, és addig keverjük a késes funkcióban, amíg teljesen krémes állagú krémet nem kapunk. Ez kb. 10 perc. Érdemes idődről-időre leállítani a gépet pár percre, nehogy túlmelegedjen. Ha nincs robotgépünk, akkor nem lesz ilyen krémes a végeredmény, viszont még így is finomabb lesz, mint a boltiak: egy sűrű húsdarálón daráljuk le, majd semleges olajjal keverjük ki. És élvezzük az ízeket!