MEGFÁZÁS

A megfázás esetében sokszor egyszerűen nem érzékeljük, hogy a tavaszi 10-15 fok még ugyanolyan hideg, mint az őszi. Mivel a hátunk mögött a tél, már hozzászoktunk a hideghez, és a napsugarak is gyakran megtréfálják az érzékelésünket. Pedig tavasszal még a szél is rátesz egy lapáttal, ami ugyan ősszel is sokszor fúj, ilyenkor tavasszal azonban kevésbé vesszük komolyan. Pedig fontos, hogy komolyan vegyük, és megfogadjuk, hogy tavasszal sokáig érdemes melegen öltözni.

Egy kínai mondás azt tartja, hogy télen érdemes szoktatni magunkat a hideghez, és ezért csak fokozatosan felöltözni, tavasszal viszont sokáig nem szabad levetni a meleg ruhát, mert a szél a legkisebb résen is képes behatolni. A meleg ruhákkal védjük magunkat a tavaszi hideg szél ellen. A megfázások egyik oka tehát nagyon profán: hamar levesszük a meleg ruhát, és emiatt könnyen megfázunk.

Ugyanez érvényes belülről is: túl hamar kezdünk el hűtő alapanyagokat enni – nyers gyümölcsök, zöldségek, zöldturmixok – amik rendkívüli módon hűtenek. Egy gyermek emésztése számára még katasztrofálisabb a hatás, mivel a gyermekek emésztése még kialakulófélben van, ezért fokozottan ügyelni kell a melegítő ételekre, amik alapvetően semleges hatású alapanyagokból, főzéssel és párolással készülnek.

Minden hűtő ételt hagyjunk nyárra: joghurt, banán, déligyümölcsök, uborka, paradicsom – még túlságosan hidegek tavaszra. A megfázás másik fő oka a hűtő ételek fogyasztása, amik lehűtik az emésztőrendszert, és ezáltal a test nem tud védekezni a hideg szél ellen. Ezek az ételek ráadásul nyálkát is képeznek, ugyanis az emésztőrendszer nem tudja megfelelően megemészteni őket, és ezért lerakódások képződnek, mégpedig nyálka formájában.

FONTOS! A test melegítése kívülről és belülről egyaránt.

ALLERGIA

Az allergia attól függően, hogy milyen formában jelenik meg, illetve mi okozza, többféle okra vezethető vissza. Általánosságban azonban mondható, hogy ha a Hagyományos Kínai Orvoslás nyelvén fogalmazzuk meg az okokat, hogy minden esetben jelen van Nyálka, emellett pedig legtöbbször Üres Hőség illetve Szél okoz még problémákat az allergia esetében. Ez a leírás leginkább a külső okok miatt megjelenő, pl. pollenallergiára jellemző leginkább.

A pollenallergia esetében a fő cél a Nyálka kivezetése, a nyálka utánpótlásának megakadályozása, illetve a Hőség kivezetés, hűtése. A Széllel leginkább úgy tudunk bánni, ha pótoljuk a testnedveket, tápláljuk a Vért.

  • Nyálka kivezetése, utánpótlásának megakadályozása: búza, tejtermékek kihagyása az étrendből, hűtő alapanyagok elhagyása (nyers uborka, paradicsom, déli gyümölcsök, joghurt)
  • Hőség hűtése, kivezetése: frissítő alapanyagok, lédús zöldségek szószos-leveses ételekben
    • melegítő-forrósító alapanyagok elhagyása: zabpehely, fahéj, curry, szegfűszeg, szegfűbors, bors
  • testnedvek és Vér táplálása: zöld leveles zöldségek, levesek, cékla, sárgarépa, főzelékek, kásák, kompótok

Az ételallergiák esetében a helyzet egy kicsit összetettebb, és fontos, hogy kizárjuk az étrendből az allergiát okozó alapanyagokat: tojás, mogyorófélék, tej(termékek), glutén a leggyakoribb olyan alapanyag, ami ilyen szempontból problémát okozhat. Amellett, hogy kizárjuk az allergiát okozó alapanyagot, mindenképpen érdemes minden nyálkát termelő alapanyagot is kizárni.

KIÜTÉSEK

A kiütések tulajdonképpen az okokat tekintve nagyon hasonlítanak az allergiára, és a kezelésük táplálkozás szempontjából nagyon hasonló. Hőséget hűtünk és kivezetünk, testnedveket táplálunk, sok esetben pedig a Nyálka is a gonosztevők között szerepel, így ez ellen is tennünk kell – ilyen többek között az ekcéma is. A fent leírtakhoz hasonlóan járjunk el.