1. Ne csak nyers ételek legyenek a tányéron a főétkezésekkor, hanem kombináljuk!

Meleg van, ezért vágyunk a ropogós, friss harsogó zöldségekre. Ez a testünk egy bölcsessége, ami megmutatja, hogy mire is van szüksége. Érdemes azonban a nyers ételeket mindig párolt és főtt ételekkel kombinálni. A nyers ételek, saláták, gyümölcsök ugyanis hosszú távon lehűtik az emésztőrendszert, ami így kimerül. A nyers ételeket ugyanis fel kell melegítenünk ahhoz, hogy a gyomor fel tudja dolgozni.

  1. Tápláljuk a testnedveket! Sok zöldség, sok gyümölcs!

A nyáron termő zöldségek és gyümölcsök lédúsak, frissítő tulajdonságúak, táplálják a testnedveket. A szezonálisan termő alapanyagokkal tehát nem lövünk mellé.

  • Zöldségek: cukkini, tök, brokkoli, nyári káposzta, zöld leveles saláták, uborka, paradicsom, cékla, krumpli, zsázsa, mángold, padlizsán
  • Gyümölcsök: alma, szeder, málna, eper, sárga- és görögdinnye, cseresznye, meggy, faeper, déligyümölcsök
  1. Meleg tea vagy hideg üdítő?

Hideg italokra vágyunk a nyári melegben –üdítők, gyümölcslevek –, ha azonban megnézzük a hagyományos kultúrákat, feltűnő, hogy a sivatagokban és igazán meleg éghajlatokon senkinek sem jut eszébe legurítani egy jéghideg üdítőt. Tudják ugyanis, hogy a hideg italok erősen és hirtelen lehűtik a testet belülről, ezért a test azzal reagál, hogy kinyitja a pórusait: izzadunk. Elkezdi melegíteni ezután a test magát, hiszen úgy érzékeli, hogy túlságosan hideg van. Ha nem kíván a gyerek meleg teát, nem baj. Elég, ha nem a hűtőből vesszük elő az italait, hanem kint hagyjuk őket, és szobahőmérsékleten fogyasztjuk. Ez nyáron kb. megegyezik a test hőmérsékletével.

  1. Ne csak igyuk, hanem együk is a folyadékokat

A folyadékfogyasztásnak kiemelt szerepe van meleg időben, de érdemes nem csak vizet és más folyadékot inni, hanem a leveseket is megtartani az étrendben. Nem feltétlenül a forró levesek időszaka a nyár, de langyosan is jól esik egy gazdag zöldségleves. A főtt (de nem szétfőzött) zöldségekből készült levesek és a gyümölcslevesek a legjobbak a testnedvek táplálására.

  1. Kevesebb hús, több hal

Meleg időben érdemes lemondani a sok húsról, és inkább halat készíteni. A halak közül a fehér húsú fajtákat válasszuk. Készítsük el párolva, sütőpapírban sütve vagy zöldségekkel együtt levesként elkészítve.

  1. Friss zöldfűszerek erős fűszerezés helyett

Tavasztól őszig rengeteg zöldfűszer terem, amik aromásak, ízletesek és fantasztikusan feldobják a legegyszerűbb párolt zöldséget is.

  • bazsalikom, szurokfű, koriander, petrezselyemzöld, snidling, lestyán, menta, zsálya, tárkony
  • amiről ezzel szemben érdemes lemondani: csípős fűszerek, bors, sok fokhagyma, hagyma
  1. Meleg van ugyan, de a meleg reggeli nyáron is energiát ad

A meleg reggeli nem feltétlenül jelent forrón fogyasztandó ételeket. Inkább arról van szó, hogy érdemes reggel nem nyers gyümölccsel vagy zöldséggel, esetleg joghurttal lehűteni az emésztőrendszert, hanem olyan ételeket készíteni nyáron is a gyerekeknek, amik energiát adnak. Ilyenkor is nagyon jók a gabonakásák, szezonálisan nyers gyümölcsökkel.

FONTOS! Zabkását nyáron ne készítsünk a gyereknek, mert erősen dinamizál és melegít. Válasszuk helyette inkább valamilyen más gabonát vagy gabonapelyhet: rizs, kukoricadara, köles, amaránt, quinoa

  1. Tejtermékek

Végre egy évszak, amikor lehet tejtermékeket enni. A tejtermékek nedvesítenek, ami meleg időben nem hátrány, ugyanis ilyenkor fokozottan izzadunk, és ezért hajlamosabban vagyunk a kiszáradásra. A tejtermékeket érdemes nem magában enni önálló étkezésként – pl. joghurt –, hanem inkább párolt ételekhez keverve, zöldségekkel együtt fogyasztva. Így könnyebben emészthetőek: ha könnyebben megemésztünk valamit, akkor kevesebb lerakódás képződik belőle. A tejtermékek esetében inkább a nedvesítő aspektus érvényesül, és nem nyálka lesz belőle.

FONTOS! A tejtermékek kiválasztásakor is mindig ügyeljünk a minőségre. A joghurtok közül csak a natúrt vegyük, és abból is megbízható forrásból származót. A sajtok közül a legjobb a kecske, utána a juh és csak ezután következik a tehéntejből készült sajt. Nagyon érdemes ordát keresni például, mert az a tejsavóból készül, ami táplálja az emésztőrendszer baktériumkultúráját.

  1. Párolás és főzés, mellette nyers – grillezés és sütés helyett

Az ételek elkészítésénél inkább azokat a konyhai eljárásokat használd, amik a zöldségek természetes nedvességtartalmát megtartják: párolás, római tálban sütés, sütőpapírban sütés, wokozás. Emellett a szószos ételek, a főzelékek (nem rántással), levesek nagyon hasznosak nyáron.

FONTOS! Ha mégis szerettek grillezni – mert ugye grillezni nyáron jó –, akkor érdemes a grillezett ételek melegítő-forrósító hatását frissítő-hűtő alapanyagokkal ellenpontozni: saláták, lédús zöldségek párolva (cukkini, padlizsán, paradicsom stb., ilyenkor a joghurt-szósz is jól jön).

  1. Ha fagyit eszik a gyerek, igyon utána egy pohár meleg vizet

A fagylalt erősen lehűti a gyomrot, ezért érdemes utána egy kis meleg vízzel segíteni neki ismét felmelegedni. Ez különösen a gyerekeknél fontos. Nem kell forrón inni a vizet, 30 fokban remek, ha szobahőmérsékletű is.