Nyáron a legtöbb galibát a hőség okozza, amit megfelelő táplálkozással nagyon jól lehet ellensúlyozni. leginkább a szezonális alapanyagokra és ételekre érdemes hagyatkozni. A magyar konyha fogásai is jól teljesítenek a nyári hőségben: a főzelékek, a könnyű zöldséglevesek, a gyümölcslevesek, a tejjel vagy tejföllel készített habart levesek remekül ellensúlyozzák a hőség hatásait, és táplálják a testnedveket.

HŐSÉG, NAPSZÚRÁS

Ha azonban a hőség már galibát okozott, akkor a napszúrás vagy a hőség okozta többlet meleget a testből ki kell vezetni. Erre az izzasztás a legjobb módszer. A bodzatea egyszerre hűtő és izzasztó hatású, így pont a nyári hőség által okozott láz legjobb ellenszere. Pótolni kell a folyadékot – ez az, amire a leginkább oda kell figyelnünk. Ilyenkor érdemes minél egyszerűbb ételekkel próbálkozni, és fokozottan pótolni a testnedveket: testhőmérsékletű levesek zöldségekkel a legjobbak erre. A tejtermékeket és más állati fehérjéket ilyenkor mellőzzük, mert nehezen emészthetőek.

NYUGTALANSÁG, NYUGTALAN ALVÁS

A nyugtalanságot és az alvászavarokat is a Hőség okozza, így ezek ellensúlyozására is a fentiekhez hasonló étrendet érdemes tartani: sok szezonális zöldség és gyümölcs, párolva, levesként, főzelékként, kompótnak.

NYÁR VÉGI POLLENALLERGIA

Általánosságban a HKO nyelvén Nyálka van az allergia mögött, emellett pedig legtöbbször Üres Hőség illetve Szél okoz még problémákat. Ez nyár végén még inkább igaz: a Hőség felemészti ugyanis a test tartalékait, illetve hajlamosak vagyunk az emésztőrendszert túlságosan hűteni, és emiatt Nyálka halmozódik fel.

A pollenallergia esetében tehát a fő cél a Nyálka kivezetése, a nyálka utánpótlásának megakadályozása, illetve a Hőség kivezetés, hűtése. A Széllel leginkább úgy tudunk bánni, ha pótoljuk a testnedveket, tápláljuk a Vért.

  • Nyálka kivezetése, utánpótlásának megakadályozása: búza, tejtermékek kihagyása az étrendből, hűtő alapanyagok elhagyása (nyers uborka, paradicsom, erősen hűtő gyümölcsök, joghurt, hideg italok)
  • Hőség hűtése, kivezetése: frissítő alapanyagok, lédús zöldségek szószos-leveses ételekben
    • melegítő-forrósító alapanyagok elhagyása: zabpehely, fahéj, curry, szegfűszeg, szegfűbors, bors
  • testnedvek és Vér táplálása: zöld leveles zöldségek, levesek, cékla, sárgarépa, főzelékek, kásák, kompótok, piros bogyós gyümölcsök

KIÜTÉSEK, EKCÉMA

A kiütések tulajdonképpen az okokat tekintve nagyon hasonlítanak az allergiára, és a kezelésük táplálkozás szempontjából nagyon hasonló. Hőséget hűtünk és kivezetünk, testnedveket táplálunk, sok esetben pedig a Nyálka is a gonosztevők között szerepel, így ez ellen is tennünk kell – ilyen többek között az ekcéma is. A fent leírtakhoz hasonlóan járjunk el.