Egyik kedvenc alapanyagunk, ami miatt szintén nagyon szeretjük az őszt, az a sütőtök. Az édesburgonyával együtt melegítő alapanyag, táplálja az emésztést és a tüdőt. Nagyon jól jön a szeles, hidegebb őszi napokon egy finom sütőtök krémleves, sült tök, vagy egy kis kenyérre kenhető pástétom uzsonnára. Ennek az utóbbinak egyik lehetséges variációját osztjuk meg veletek, amit a Ficserkés gyerekek imádnak. A recept szerzője Molnár Klára, dietetikus.
SÜTŐTÖKPÁSTÉTOM NAPRAFORGÓVAL ÉS BAZSALIKOMMAL
10 gyerekadag
Elkészítési idő: 25 perc
- 40 dkg sütőtök
- 1⁄2 dl kókuszolaj
- 15 dkg hántolt napraforgó, szárazon megpirítva és ledarálva
- 2 dkg friss gyömbér, lereszelve
- 1 csokor friss bazsalikom, felaprítva – néhány levelet hagyjunk meg díszítéshez
- 1⁄2 citrom frissen facsart leve és frissen reszelt héja
- só
- A sütőtököt tisztítsuk meg, és vágjuk falatnyi kockákra.
- Egy vastag faló serpenyőben melegítsük fel a kókuszolajat, tegyük hozzá a sütőtököt,és fedő alatt pároljuk puhára 20 perc alatt.
- Amíg párolódik a sütőtök, készítsük elő a többi hozzávalót.
- A puhára párolt sütőtököt botmixerrel pürésítsük, majd keverjük össze az összestöbbi hozzávalóval.
- Ízesítsük tovább, ha szükségét érezzük.
Jó étvágyat!