Nos, közkívánatra közzétesszük azokat az új uzsonnarecepteket, amiket a közelmúltban próbáltunk ki – néha a gyerekek közreműködésével – és teával vagy rizstejes kakaóval remek alvás utáni energiaforrásnak bizonyulnak nálunk a Ficserkében.
Próbáljátok ki Ti is ezeket a nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető finomságokat, és írjátok meg a véleményeteket!
A következő bejegyzésben néhány zöldségpástétom receptet is közkinccsé teszünk 😉
Sütésre-főzésre fel!
TÖNKÖLYKEKSZ ÉDESEN (10 db kekszhez)
Elkészítési idő: 15 perc, 1 óra pihentetés, 15 perc
- 10 dkg fehér tönkölyliszt
- 6 dkg vaj
- 1 tojás sárgája
- 5 dkg kókuszvirág cukor
- 1 evőkanál őrölt törökmogyoró vagy mandula
- A tésztát állítsuk össze kézzel, mégpedig úgy, hogy az ujjaink között morzsoljuk szét a vajat a liszttel és a többi hozzávalóval.
- Állítsuk össze a tésztát, nem kell nagyon sokat gyúrni, mert a vaj megolvad a kezünk melegétől: elég gyorsan összeállítani. Folpackba csomagolva tegyük a mélyhűtőbe fél órára.
- Melegítsük elő a sütőt 1800C-ra.
- A tésztát lisztezett felületen gyorsan dolgozva nyújtsuk ki, majd kerek vagy bármilyen
formájúra szaggassuk ki, és sütőpapírral kibélelt tepsiben süssük 10-12 percig aranybarnára.
TÖNKÖLYKEKSZ SÓSAN, TEÁVAL
Elkészítési idő: 15 perc, 1 óra pihentetés, 15 perc
- 10 dkg fehér tönkölyliszt
- 6 dkg vaj
- 1 tojás sárgája
- 1 kávéskanál kakukkfű
- 2 evőkanál olívabogyó, egészen apróra felvágva vagy aprítóban megdarálva
- A tésztát állítsuk össze kézzel, mégpedig úgy, hogy az ujjaink között morzsoljuk szét a vajat a liszttel és a többi hozzávalóval.
- Állítsuk össze a tésztát, nem kell nagyon sokat gyúrni, mert a vaj megolvad a kezünk melegétől: elég gyorsan összeállítani. Folpackba csomagolva tegyük a mélyhűtőbe fél órára.
- Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra.
- A tésztát lisztezett felületen gyorsan dolgozva nyújtsuk ki, majd kerek vagy bármilyen formájúra szaggassuk ki, és sütőpapírral kibélelt tepsiben süssük 10-12 percig aranybarnára.
Tipp: 5 dkg reszelt sajt is mehet a tésztába…
ZABKEKSZ
10-12 darab kekszhez
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 10 perc
- Sütés: 10 perc
- 4 evőkanál vaj
- 3 evőkanál juharszirup
- 2 evőkanál hajdinaliszt
- 2 evőkanál tej (mandula-, zab- vagy tehéntej)
- 7 dkg zabpehely
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
- csipetnyi őrölt fahéj
- csipetnyi só
- 1 teáskanál vaníliakivonat vagy késhegynyi őrölt vanília
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Egy edényben keverjük össze az összes hozzávalót.
- Egy evőkanállal osszuk szét egy sütőpapírral kibélelt tepsin a zabpehelymixet.
- Az evőkanál hátával lapítsuk ki kb. 5 cm átmérőjűre.
- Tegyük a sütőbe, és süssük kb. 15 perc alatt aranybarnára.
- Hagyjuk kihűlni.