Talán ezzel az írással kellett volna kezdenünk a táplálkozással kapcsolatos cikksorozatunkat, de még most sem késő néhány alapvetésről írni, beszélni a gyermekek emésztőrendszerével kapcsolatban, amelynek stabilizációja a gyermek 7 éves koráig zajlik.
A fejlődés fokozatos, és minden ételszakasznak vannak sajátos jellemzői, amire érdemes odafigyelni. Az első hét évet általánosan nézve a világ felfedezése jellemzi, ami a táplálkozásra is érvényes. Ez az az időszak, amikor a gyermek megismerkedik az ételekkel, az ízekkel, az állagokkal, az illatokkal. Tegyük ezt a felfedező utat minél érdekesebbé és tetszetősebbé számára, hogy legyen kedve minél több mindent megkóstolni, kipróbálni. Azt is érdemes szem előtt tartanunk, hogy ha valami nem ízlik neki 2 évesen, az még nem azt jelenti, hogy nem szereti. A gyermekek ízlése nagyon gyakran és sokat változik: próbálkozzunk időről-időre egy-egy alapanyaggal vagy ízzel, mert előfordulhat, hogy ami az egyik évben vagy akár hónapban nem ízlett, az a következő évben vagy akár hónapban nagy kedvenc lesz, vagy épp fordítva.
A gyermek első egy évében rendkívül érzékeny a táplálkozás minden apró változásaira, és az anyatej adja a legjobb alapot a fejlődéséhez, így lehetőség szerint érdemes anyatejjel táplálni. Fél éves korától érdemes elkezdeni a hozzátáplálást, de fontos odafigyelni a gyermek jelzéseire: ha hamarabb kezd el kérni a szülők tányérjában lévő ételből, akkor akár adhatunk is neki néhány egyszerűbben összeállított falatot. Ha csak később érdeklődik a szilárd étel iránt, akkor nem érdemes erőltetni, és jobb várni inkább néhány hetet a hozzátáplálás elkezdésével, mert kialakulhat benne egy elutasítás, ha erőltetjük.
A második szakasz 3 éves koráig tart: ekkor már egyre inkább együtt eszik a család, és egyre többször eszik a gyermek ugyanazt mint a szülei, feltéve, ha nem túl fűszeres ételeket fogyaszt a család felnőtt nemzedéke. Fontos szem előtt tartanunk ebben a szakaszban, hogy a gyermek ugyan már elkezd egyre inkább mindent enni, amit a felnőttek, de alapvetően még nem olyan erős az emésztőrendszere. Ezért egyszerűbb, nem túl sok összetevőből álló, könnyen emészthető, nem túl fűszeres ételeket készítsünk a gyermekeinknek ebben a korban. Így támogathatjuk leginkább az emésztésének egészségét és fejlődését. Reggelire a gabonákból főzött kásák a legjobbak számára, az ebédje nagyrészt zöldségekből és gabonákból álljon, amit hússal, hallal vagy tejtermékkel egészítsünk ki, a vacsorája pedig legyen minél egyszerűbb: leves, főzelék vagy gabonakása a legjobb megoldás. A napi háromszori meleg főétkezés ebben az életszakaszban különösen nagyon fontos. Ezek között az uzsonna és a tízórai az évszakok függvényében lehet hideg/hűtő/frissítő étel vagy valami energiát adó és melegítő alapanyag. Nagyon fontos a rendszeresség, a fix időpontok, melyek támpontként szolgálnak a gyermek számára, és stabilitást adnak.
A harmadik szakasz 6-7-8 éves koráig tart, és ekkora az emésztőrendszer nagyrészt stabilizálódik, megerősödik. A test védekező rendszere intakttá válik, egyre inkább meg tudja védeni magát a külső hatásoktól. Az óvódás korban tehát még mindig nagyon érdemes odafigyelni az egyszerűbben összeállított étkezésre, és követni a korábban bevezetett irányelveket, a gyermek fejlődésével azonban egyre szabadabban kezelhetjük ezeket.
HOGY MŰKÖDIK AZ EMÉSZTÉS?
Az emésztés egy rendkívül komplex folyamat, melyben nem csupán a gyomor kapja a főszerepet, hanem majd minden szervünk kiveszi benne a részét: a lép, epehólyag, máj, belek. Az emésztés azonban nem csupán anyagi, hanem energetikai folyamat is, mely során az ételekből energiát merítünk. Az emésztéshez is energiára van szükség, ezért aztán olyan ételeket érdemes ennünk, melyek megemésztéséhez kevesebb energiára van szükség, mint amennyit nyerünk belőle. Fontos tehát, hogy a végén pozitív legyen a mérleg.
A Hagyományos Kínai Orvoslás az emésztés fő szerveinek a gyomrot és a lépet tekinti, melyek különböző feladatokat látnak el. Míg a gyomor elsősorban az ételek emésztéséért felelős, addig a lép főként az energetikai munkát végzi. A HKO a gyomrot a „Gabona és folyadékok tengerének” nevezi, melynek fő feladata a megevett illetve lenyelt étel fogadása, megemésztése és továbbítása. A lép ebben a folyamatban az energetikai munkát végzi: a megevett ételből qit és vért állít elő, és szétosztja a szervekben. Minél frissebb, könnyebben emészthető és jobb minőségű az étel, amit megeszünk, a lép annál több energiát képes előállítani belőle a test számára.
A gyomor és lép számára az a könnyen emészthető étel:
- meleg
- lédús: főzelék, leves, kása, kompót, szószos ételek
- ha hús vagy hüvelyes, akkor gyermekek számára apróra vágva darálva vagy pürésítve
- egyszerű, nem áll sok összetevőből
- tejtermékek főtt ételekhez keverve
- kevés nyers étel: saláta és nyers zöldségek köretként max. 10-15%-ban, gyümölcsök uzsonnára vagy tízóraira
- kenyér kiegészítésképpen és nem főétkezéskéntAzért fontos, hogy könnyen emészthető ételeket egyen a gyermek, mert a gyermeki testet táplálni kell. A cél: Több energia maradjon az emésztés után, mint amennyit elvesz az emésztés folyamata. Mivel a gyermekek emésztése még fejlődés alatt áll, ezért fontos, hogy könnyen emészthető ételekkel táplálkozzanak. A gyermekeknek minden energiára szükségük van a fejlődéshez mind a testi, mind az energetikai, mind pedig a szellemi fejlődéshez.
MI JELLEMZI A GYERMEKEK EMÉSZTÉSÉT?
A gyermekek emésztése fokozatosan fejlődik a születés után. Az első fél évben a gyermek kizárólag az anyatejet – vagy ennek hiányában valamilyen anyatejpótlót – képes megemészteni, ami táplálékul és italként is szolgál, emellett pedig a test védekező rendszerét is építi. Ez azért lehetséges, mert az anyatej az anya véréből alakul át, így a gyermek a születés után a magzati táplálékhoz nagyon hasonló táplálékot tud magához venni. A gyermek emésztése az anyatejből vért és qit állít elő, ami testileg, energetikailag és szellemileg táplálja. Ugyanez a folyamat megy végbe, amikor elkezd szilárdabb ételeket magához venni: a táplálékból vér és qi lesz. Az így létrejövő qi-t, születés utáni qi-nek hívja a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO). A születés utáni qi forrása egyrészt a táplálék, másrészt pedig a légzés során magunkhoz vett oxigén. A táplálkozás egy olyan terület, aminek minősége, összeállítása tőlünk függ, és ezáltal befolyásolni tudjuk, hogy milyen mértékben fejlődik a gyermekünk: milyen és mennyi születés utáni qi keletkezik a táplálkozásból. Ha könnyen emészthető, jó minőségű táplálékot adunk a gyermekünknek, akkor sok qi keletkezik, és jól táplált lesz, tehát megfelelően fejlődhet. Ha nem megfelelően étkezik vagy számára nehezen emészthető, illetve az emésztését nagy mértékben lehűtő ételeket adunk neki, akkor kevesebb qi keletkezik, illetve lerakódások jöhetnek létre. Ezek a lerakódások nyálkát képeznek a testben, és alkattól függően gyulladások, megfázások, túlsúly, allergia stb. formájában jelentkeznek.
A gyomor és lép számára nehezen emészthető ételek, illetve az emésztőrendszert lehűtő alapanyagok:
- hideg, vagyis hűtőből kivett hideg étel vagy ital
- hűtő alapanyagok: déli gyümölcsök (banán, narancs, ananász, mangó stb.), joghurt,túró, görögdinnye, paradicsom, uborka
- száraz ételek: kenyér, szendvics, puffasztott gabona
- rossz ételpárosítás: hús+tömény szénhidrát zöldség nélkül; többféle állati fehérje+szénhidrát; sok hús, kevés zöldség
- összetett ételek sok hozzávalóval
- hüvelyesek tejtermékkel vagy hússal párosítva
- fehércukor, finomított élelmiszerekA gyermekek az első hét évben utánozzák a környezetüket. Fontos tehát, hogy mi mit eszünk, hogyan állunk az ételhez, milyen példát mutatunk. Sok gyerek az oviban vagy bölcsiben meglepően jól eszik, otthon viszont nem. A gyermekek közösségében azt csinálja, amit a többiek: jókedvűen megeszi a többiekkel együtt az ételt. Az étkezés a gyermek számára egy élmény, amikor is felfedezi a világ egy aspektusát, mégpedig közösen a többiekkel.
MIÉRT FONTOS A NAPI 3x MELEG ÉTKEZÉS A GYERMEKNEK?
Az emésztés egy erjedési folyamat, mely során a megevett étel a gyomornedvek segítségével elkezd lebomlani. Ehhez a bomlási folyamathoz hőre van szükség. Ha eleve meleg ételeket eszünk, akkor a testnek nem kell külön megmelegítenie az ételt, ami a gyomorba kerül – tehát a testnek nem kell plusz energiát (qi-t) hozzátennie az emésztés folyamatához. Ha tehát az étkezések nagy része meleg étel, akkor a gyermek az emésztése során több energiát tud felhalmozni, mint amennyire az emésztési folyamat során szüksége van.
TIPPEK
- Ne erőltesd, ha a gyerek valamit nem akar megenni. Hagyd, hogy válasszon, és azt egye, amihez kedve van. Ajánlj neki több egészséges alternatívát. Ne menj bele azonban abba, ha mindig ugyanazt szeretné enni, mert lehet, hogy egyszerűen azért van, mert ezeket ismeri a legjobban. Mutass meg neki minél több ehető alternatívát a világból.
- Csak olyan dolgokat egyél előtte, amit ő is megehet.
- Egyen együtt a közösség, a család.
- Ismertesd meg a gyermeket az alapanyagokkal: Hagyd, hogy megfogdossa, megkóstolja, részt vegyen az elkészítésben.
- Vond be a gyermeket a főzésbe. Sokkal nagyobb kedve lesz megkóstolni, megenni olyan ételeket, amelyeknek az elkészítésében ő is részt vett.
- A gyermek étele legyen szép, színes és szépen tálald ki. Így lesz kedve megkóstolni, és megenni.